Denník N

Kiska chce Slovensko bez hádok, Zvolenský aj radikálne hranice zla

Zástupcovia cirkví na novoročnom stretnutí u prezidenta Andreja Kisku. Na fotografii je generálny biskup Miloš Klátik (uprostred) aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský (vpravo). Foto N – Tomáš Benedikovič
Zástupcovia cirkví na novoročnom stretnutí u prezidenta Andreja Kisku. Na fotografii je generálny biskup Miloš Klátik (uprostred) aj predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský (vpravo). Foto N – Tomáš Benedikovič

Arcibiskup Stanislav Zvolenský hovorí, že je potrebné jasne rozlišovať medzi zlom a dobrom. Vyhnite sa neviditeľnému násiliu, ktoré veľmi ľahko vedie k pohŕdaniu, povedal.

Cirkvi by mali pravdivo argumentovať, aby spoločnosť nevyšla z referenda rozhádaná. Prezident Andrej Kiska vyzval zástupcov cirkví na novoročnom prijatí v Prezidentskom paláci, aby upokojovali spoločnosť pred februárovým referendom Aliancie za rodinu.

„Nie je dôležitý iba výsledok, ku ktorému dospejeme, ale aj spôsob, akým k nemu dospejeme,“ povedal Kiska.

Hlasovanie o tradičnej rodine by nemalo podľa hlavy štátu rozdeliť spoločnosť na dva nepriateľské tábory.

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zvolenský: Neurážajte náboženské postoje

„Právo na slobodu predstavuje aj hranicu vlastnej slobody. Tá pozostáva nielen z jednoduchého tolerovania toho druhého, ale zaväzuje nás radikálnym spôsobom postaviť si nevyhnutné hranice, v ktorých rozlíšime dobro a zlo,“ povedal zasa v prejave Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska.

„Je zlé urážať náboženské postoje a ešte horšie uskutočňovať neviditeľné násilie, ktoré veľmi ľahko vedie k pohŕdaniu,“ zdôraznil Zvolenský.

Po skončení prijatia pred otázkami novinárov ušiel a nevysvetlil tak, čo myslel tým zlom. Neskôr cez svojho hovorcu odkázal, že aj on si želá pokojné a nekonfliktné referendum, za zlo označil nedostatok rešpektu voči názorom druhých.

„Musíme sa pri zachovaní pokoja v rámci celej spoločnosti vzájomne učiť komunikovať aj tie témy, na ktoré majú ľudia rozdielne názory,“ odpísal Zvolenský.

Kiskovi sa poďakoval za to, že sa referenda zúčastní.

Arcibiskup Stanislav Zvolenský (vpravo) a apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana. Foto N – Tomáš Benedikovič

Maďarič: Reklamný spot som nevidel

Hlasovať pôjde aj minister kultúry Marek Maďarič zo Smeru. Nepovedal, ako presne bude hlasovať. Povedal iba to, že na prvé dve otázky o registrovaných partnerstvách a adopciách odpovie rovnako. A opačne potom na otázku o sexuálnej výchove na školách.

Minister kultúry nechcel hodnotiť televízny spot Aliancie za rodinu, ktorý niektoré televízie odmietli vysielať. „Nevidel som ešte ten spot a nebudem sa vyjadrovať k tomu, ako sa médiá rozhodli,“ povedal.

Predsedníctvo vládnej strany sa má v najbližšom čase zaoberať, či vyzvú na účasť na referende. „Bolo dobré, aby sa tieto otázky vydiskutovali. Referendum je formou diskusie a môže tieto témy ventilovať,“ dodal Maďarič. Odluku financovania cirkvi od štátu už toto volebné obdobie neplánuje začať.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie