Denník N

Z jadrových vedcov sú rukojemníci. Inžinierka z najväčšej jadrovej elektrárne v Európe opisuje život pod ruskou okupáciou

Ruský vojak pred Zaporižžskou jadrovou elektrárňou. Foto - TASR/AP
Ruský vojak pred Zaporižžskou jadrovou elektrárňou. Foto – TASR/AP

Zaporižžská jadrová elektráreň sa prvý raz v histórii na chvíľu odpojila od siete. Ukrajinci z toho vinia ruské ostreľovanie a podozrievajú Kremeľ, že im chce ukradnúť elektrickú energiu pre seba.

„Bolo to perfektné mesto. Také polotajomstvo; veľa ľudí o ňom netušilo, ale žilo sa tam super. Boli tam najlepší lekári, skvelé platy aj služby. Kto o ňom vedel, chcel sa sem dostať,“ hovorí Natalia a minulý čas používa naschvál.

Jej mesto Enerhodar na brehu Dnipra na juhovýchode Ukrajiny aj s blízkou najväčšou atómovou elektrárňou v Európe okupujú Rusi. Vo štvrtok sa prvý raz v histórii na chvíľu odpojila od elektrickej siete pre požiar elektrického vedenia.

Vláda v Kyjive a Enerhoatom, ktorý spravuje ukrajinské elektrárne, tvrdí, že sa to stalo vinou ostreľovania ruskými okupantmi. Moskva, naopak, z útokov na elektráreň obviňuje Kyjiv.

Inžinierke Natalii, ktorá v atómovej elektrárni pracovala vyše desať rokov, sa podarilo utiecť z okupovanej časti Ukrajiny začiatkom leta.

Po tom, čo ju vypočúvala ruská tajná služba FSB, sa rozhodla ujsť do bezpečia za hranice Ukrajiny. Vzhľadom na to, že jej príbuzní aj priatelia stále žijú v Enerhodare a pracujú v atómovej elektrárni, sme sa rozhodli nezverejniť jej celé meno.

Panika v atómovej elektrárni

Enerhodar je do veľkej miery mestečkom jadrových expertov. Má okolo 50-tisíc obyvateľov a zhruba pätina z nich pracovala práve v mamutej atómovej elektrárni.

Natália je stále v kontakte so zamestnancami, z ktorých sa stali rukojemníci ruských vojakov. Po štvrtkovej nehode a

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie