Denník N

Slovan riskoval, zachránil ho akrobatický gól. Ak by nepostúpil, bol by to problém, myslí si Sapara

Na snímke zľava tréner Slovana Vladimír Weiss a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší. Foto - TASR
Na snímke zľava tréner Slovana Vladimír Weiss a generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší. Foto – TASR

Futbalisti Slovana Bratislava postúpili do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Zápas s HŠK Zrinjski Mostar rozhodli v penaltovom rozstrele.

Pre Slovan to bol zápas roka, pre Mostar zápas desaťročia. Prvé stretnutie prehrali hráči slovenského majstra zaslúžene 0:1, v Bosne a Hercegovine odohrali najhorší tohtoročný zápas v európskych pohároch.

Na ihrisku tímu, ktorý bol slabší ako Ferencváros a Olympiakos, pôsobili futbalisti Slovana unavene a takmer nevystrelili na bránu. Na Tehelnom poli potrebovali opäť ukázať bojovný výkon a stretnutie vyhrať.

„Vedeli sme, že sme pokazili prvý zápas. Nechcem hovoriť, že sme európsku súťaž museli hrať, my sme ju hrať chceli,” hovoril brankár Adrián Chovan.

Domáci v odvete skúšali napádať Mostar na jeho polovici, súper však neprišiel do Bratislavy hrať iba v hlbokom bloku. V prvom polčase si vypracoval štyri veľké šance, z ktorých mohol skórovať. Vyhrávať však mohol aj Slovan.

Zmena prišla až v 67. minúte, keď domácich poslal do predĺženia striedajúci útočník Eric Ramírez, ktorý si nabehol na prihrávku Lukáša Pauscheka.

„Šaponjić sa trápi, to vidíme všetci. Slovan mal v úvode niekoľko šancí, ktoré neskončili gólom, a zdalo sa, že má zviazané nohy. Nakoniec prišiel Ramírez s Pauschekom a prakticky z prvej akcie padol gól, ktorý dostal zápas do ešte väčších emócií. Ramírez nám konečne ukázal, že má fakt kvalitu,“ hovorí bývalý reprezentant Marek Sapara.

Hráči Zrinjski sa potom snažili zápas kúskovať a zdržiavať. „Zo strany hostí prišlo váľanie sa po zemi, lenže karma tentoraz spravila svoje,“ myslí si Sapara.

Mostar po štandardnej situácii v predĺžení skóroval ako prvý, no Ramírezove akrobatické „nožničky“ v závere znamenali penaltový rozstrel. „To sme už boli kvázi mŕtvi. Fantastické nožničky, o tom sa bude písať desať rokov. Tento zápas a atmosféru si budú ľudia pamätať. Je to veľký zážitok aj v mojej kariére,“ opisoval pocity tréner Slovana Vladimír Weiss st.

Podľa Saparu je postup veľkou vzpruhou a takisto ekonomickou pomocou. „Je to satisfakcia aj po športovej stránke za nezvládnuté dvojzápasy s Ferencvárosom a Olympiakosom. Máme konferenčnú ligu a ja sa veľmi teším, že je v nej aspoň jedno slovenské mužstvo.“

Žreb skupinovej fázy EKL bude v piatok o 14:30, priamy prenos vysiela RTVS.

Eric Ramírez oslavuje svoj úvodný gól. Foto – TASR

Bol by to problém, klub riskoval

Štvrtková odveta s Mostarom nebola len o postupe do skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy. Prípadné vypadnutie by síce nebolo hanbou, ale veľkým rizikom pre celý klub. Slovan totiž vstupoval do sezóny s historicky najvyšším rozpočtom a spoliehal sa na to, že bude hrať v niektorej z európskych súťaží aj na jeseň.

“Bol by to problém. Viem si predstaviť,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska konferenčná liga

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Vladimír Weiss

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie