Denník N

Týždeň v práve Rada Procházku: Un ministro irreemplazable alebo koniec demoralizácie na Slovensku

1. Zľavy z transparentnosti od Transparency International 2. Nenahraditeľnááá

Jún 1947 a československý prezident Edvard Beneš a predseda vlády Klement Gottwald. FOTO – TASR

Udalosti z oblasti práva komentuje ústavný právnik a bývalý poslanec NR SR Radoslav Procházka.

1. Zľavy z transparentnosti od Transparency International

O niekoľko dní sa končí lehota na odovzdanie kandidátok do komunálnych volieb, ktoré sa prvýkrát budú konať naraz na úrovni obcí, miest aj samosprávnych krajov, tak si azda smieme dovoliť krátke oznámenie vo verejnom záujme.

Na konanie vo volebných veciach týkajúcich sa zoznamu voličov a registrácie kandidátov sú zatiaľ príslušné okresné súdy. To sú spory vznikajúce ešte pred konaním volieb. Lehoty sú fakt kruté, vo vzťahu k registrácii kandidátnych listín tri dni na podanie žaloby a ďalšie tri dni na jej rozhodnutie súdom.

Po voľbách už ide o kontrolu zákonnosti a ústavnosti ich priebehu na pôde správneho súdnictva. Ústavný súd bude prvýkrát po tridsiatich rokoch odbremenený od rozhodovania o volebných sťažnostiach, táto časť jeho agendy prešla na nedávno zriadený Najvyšší správny súd. Ten má právomoc vyhlásiť voľby za neplatné, zrušiť napadnutý výsledok volieb alebo zrušiť rozhodnutie volebnej komisie a vyhlásiť za zvoleného toho, kto bol riadne zvolený, a to v tom volebnom obvode, ktorého sa žaloba týka. Ale tam ešte nie sme.

Sme vo fáze, keď sa kuriozity hľadajú ťažko. Tu je chabý pokus o zaujímavosť.

Transparency International Slovensko sa sťažuje, že „kandidáti sa s transparentnosťou nepretrhnú“, na svojom webe však uvádza informáciu, že povinnosť financovať svoju kampaň cez transparentný účet sa týka len „kandidátov na županov, ako aj primátorov a starostov v samosprávach nad 5000 obyvateľov“.

Zákon o volebnej kampani v § 6 ods. 8 to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Týždeň v práve Rada Procházku

Komentáre

Teraz najčítanejšie