Denník N

Centrálny park, malý prístav, pláž aj škôlka: ako by mal raz vyzerať petržalský breh

Koláž vizualizácii a foto.Zdroj: JTRE a Penta Real Estate
Koláž vizualizácii a foto.Zdroj: JTRE a Penta Real Estate

Petržalské územie pri Dunaji by sa do niekoľkých rokov mohlo zmeniť. Za petržalskou hrádzou navrhujú svoje projekty JTRE aj Penta Real Estate. JTRE v spolupráci s mestom aj naďalej plánuje obnoviť mestskú pláž Lido.

Biela piesková pláž a opaľovanie sa s výhľadom na Bratislavský hrad – tak si starší Bratislavčania pamätajú na pláž na petržalskom nábreží Dunaja známu ako Lido. Dnes po nej niet ani stopy, značná časť petržalského brehu je už roky neupravená a zarastená neprístupnou zeleňou. Mestskú pláž s výhľadom na hrad aspoň z časti nahrádza Bratislavčanom Tyršák, no bez možnosti kúpania sa v rieke.

Severnú časť bratislavskej Petržalky, ktorá je hneď oproti centru hlavného mesta, chcú developeri už roky revitalizovať. Územie medzi Starým mostom a Prístavným mostom je určené na zástavbu takmer 30 rokov – vyplýva to z aktualizácie územného plánu mesta od polovice 90. rokov.

Hlavné mesto už viac než 15 rokov počíta s tým, že práve táto petržalská lokalita medzi mostmi bude rozšírením celomestského centra. „Mesto preto podniká kroky, aby regulácia zodpovedala súčasným poznatkom a trendom,“ hovorí o plánovaných zmenách v územnom pláne bratislavský magistrát.

Aby developeri mohli začať stavať, je potrebná aktualizácia územného plánu – a tá sa naťahuje už roky. Ide o pomerne zložitý proces, a doposiaľ k zmenám nedošlo.

„Hlavné mesto plánuje spustenie verejného prerokovania návrhu nových zmien a doplnkov ÚPN BA v priebehu jesene 2022, po ich schválení mestským zastupiteľstvom bude pokračovať v aktualizácii územnoplánovacej dokumentácie aj na zonálnej úrovni,“ tvrdí mesto.

Magistrát upozorňuje, že „výstavba sa bude týkať výlučne pozemkov za hrádzou“. Lokalita by preto pre plánované projekty nemala prísť o zeleň či Soví les, ktorý je chráneným areálom.

V tejto časti Petržalky vlastnia pozemky viacerí developeri, medzi kľúčovými je JTRE, ktorá na protiľahlej strane Dunaja rozširuje svoj projekt Eurovea City. Najnovšie kúpil pozemky na petržalskej strane aj developer Penta Real Estate, ktorý chce v Petržalke postaviť byty aj kancelárske priestory.

Územie, kde plánuje postaviť svoj projekt Southbank Bratislava developer Penta Real Estate. Pozemky hraničia s pozemkami JTRE, ktoré plánuje Nové Lido.
Zdroj – Penta Real Estate

Vežiaky aj škôlka

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Developeri v Bratislave

Slovensko

Teraz najčítanejšie