Denník N

Mediabriefing logoMediaBrífing: Novinári by si mali dávať pozor, aby zbytočne nešírili lži Putina a Lavrova

Dobrý deň, po letnej prestávke je newsletter MediaBrífing späť, dnes sa v ňom okrem iného dočítate:

  • ako naše médiá šíria ruskú propagandu,
  • staronový riaditeľ TASR bude od štátu pýtať viac peňazí,
  • Rada pre mediálne služby rieši nelegálny obsah na sociálnych sieťach
  • a ďalšie správy o médiách.

Médiá musia verejnosti neraz sprostredkovať aj lži či manipulácie politikov. Niekto to považuje za dobré a samozrejmé, veď novinári majú prinášať všetky informácie, názory nech si urobia ľudia sami. Pre niekoho je to zas nezodpovedné a želá si, aby novinári úplne ignorovali nedôveryhodných politikov. Ani jeden z týchto táborov nemôžu novinári úplne uspokojiť.

Pravdou je, že aj prístup ku klamstvám politikov je pre ľudí dôležitý. Vďaka nemu môžu vidieť, ako politik argumentuje, ako ohýba realitu, ako mení názory a ako sa vyhýba nepríjemným otázkam. Môžu vďaka tomu lepšie pochopiť problematiku a vytvoriť si ucelenejší obraz o tom, čo tvrdí jedna a druhá strana.

Má to však podmienku: novinári musia k politikom pristupovať vždy kriticky, informácie overovať a zasadiť ich do kontextu. Toto pravidlo je ešte dôležitejšie, keď žurnalisti prinášajú informácie o tom, čo vyhlásili nedemokratickí politici, ktorí rozpútali krvavú vojnu u nášho suseda.

V tomto smere slovenské médiá občas chybujú. Možno z rýchlosti a neúmyselne, možno pre nedostatok skúseností, alebo skrátka v slepej honbe za čítanosťou, lajkami a sledovanosťou šíria aj kremeľskú propagandu.

Pár príkladov z letných mesiacov: Vladimir Putin môže vyčítať Ukrajine, že nemá záujem plniť podmienky mierovej dohody, no kým ruské vojská vraždia nevinných ľudí, nezaslúžia si jeho slová miesto v nadpisoch článkov. To platí aj pre jeho tvrdenia, že USA sa snažia predĺžiť konflikt alebo že Západ prehral hneď v úvode „špeciálnej operácie“.

Putin môže tvrdiť, že sankcie škodia viac krajinám, ktoré ich zavádzajú, než Rusku, ale nie je potrebné jeho slová verklíkovať, keď vieme, že to nie je pravda. Médiá nemusia šíriť ani Putinove úvahy o tom, že ekonomická vojna Západu zlyhala a že sankcie sú ilegálne, najmä ak za tým nie sú relevantné argumenty. Putin môže vyhlasovať, že sa nevzdá a nedovolí, aby sa ruská ekonomika prepadla, no slovenskí novinári na rozdiel od ruských nemusia tvrdiť, že vladár všetky problémy zvládne.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov zas nemá nárok cez titulky článkov vyzývať svet, aby chránil medzinárodné právo, kým ho sám krvavo pošliapava. A nie je ani dôvod publikovať jeho konšpirácie o tom, že EÚ a NATO sú ako nacistické Nemecko a chystajú vojnu proti Rusku. Slobodné médiá nemusia zverejňovať ani jeho vyhlásenia o tom, že EÚ sa rozhoduje podľa pokynov Washingtonu.

Ani bulvár nemusí vydávať oslavné texty na ruské zbrane – či už je to „nový námornícky klenot„, alebo nová zbraň, „akú nemá na svete nikto„. Takúto propagandistickú činnosť už robia Moskve oddané konšpiračné stránky.

Samozrejme, je dôležité, aby naše médiá informovali o tom, čo ruskí lídri povedia o dodávkach ropy a plynu, o tom, že Putin rokoval s Erdoganom či Lukašenkom, že Moskva posilňuje vzťahy so Severnou Kóreou. Ľudia by tiež mali vedieť, že ruský prezident nariadil pokračovať v ofenzíve na Ukrajine a že Lavrov priznal, že ich cieľom je zvrhnutie ukrajinského prezidenta Zelenského. To všetko sú dôležité spravodajské informácie.

Avšak novinári by mali pred šírením Putinových výrokov posúdiť, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hoaxy a propaganda

Médiá

Mediabriefing logoMediaBrífing

Vojna na Ukrajine

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie