Denník N

Káva v tehotenstve nie je pre slovenské ženy tabu. Pijú ju napriek obavám z kofeínu.

Tehotné ženy by denný príjem kofeínu mali obmedziť na približne 100 – 200 mg, čo predstavuje 1 - 2 šálky kávy
Tehotné ženy by denný príjem kofeínu mali obmedziť na približne 100 – 200 mg, čo predstavuje 1 – 2 šálky kávy

Až 97% slovenských žien pije kávu aj počas tehotenstva. Hlavným dôvodom pre pitie kávy pritom nie sú povzbudzujúce účinky kofeínu ale fakt, že ženy milujú chuť kávy (71 %) a jej pitie považujú za príjemný rituál a chvíľku oddychu (70 %).

Vyplýva to z výsledkov Veľkého prieskumu EBENICA COFFEE: Káva v tehotenstve, ktorý v prvej polovici roka 2022 zrealizovala známa slovenská pražiareň výberovej kávy na vzorke viac ako 8000 tehotných a dojčiacich žien.

Podľa prieskumu si takmer dve tretiny Sloveniek myslia, že počas tehotenstva a dojčenia je vhodné príjem kofeínu obmedziť a až 70 % uvádza ako bezpečnú hranicu iba 1 kávu denne. V praxi si však takmer polovica opýtaných dopraje denne 2 a viac káv.

Bezkofeínová káva je medzi tehotnými a dojčiacimi Slovenkami najobľúbenejšou náhradou klasickej kofeínovej kávy.

Koľko kofeínu je ešte v poriadku?

Ak sa pozrieme na odborníkmi odporúčané denné dávky kofeínu počas tehotenstva, väčšina uvádza ako bezpečnú hranicu 100 – 200 mg kofeínu na deň. Bežná šálka kávy pritom obsahuje 80 – 170 mg kofeínu, v závislosti od druhu kávy a spôsobu prípravy.

Napríklad instantná či zalievaná káva pripravená do 2,5 dcl hrnčeka má zaručene viac kofeínu, ako espresso z pákového stroja. V praxi to znamená, že kým dve espresso kávy denne by pre budúce mamičky mali byť bezpečné, pri dvoch veľkoobjemných kávach to už platiť nemusí.

Jedným z hlavných dôvodov pre obmedzenie príjmu kofeínu je fakt, že rozklad kofeínu predstavuje pre telo matky aj samotného dieťatka, veľmi náročný proces. Kofeín preniká k dieťaťu cez placentu a v prípade jeho nadmerného množstva môže spôsobovať nielen zvyšovanie hladiny stresových hormónov, ale aj problémy vo vývoji, nakoľko znižuje vstrebávanie dôležitých živín.

Do úvahy však treba brať aj fakt, že káva nie je jediným zdrojom kofeínu. Obsahuje ho napríklad aj čaj, kakao, čokoláda či rôzne lieky proti bolesti.

Bez kompromisov v chuti

Káva bez kofeínu je podľa prieskumu najčastejšou náhradou klasickej kávy, po ktorej tehotné ženy a dojčiace mamičky siahajú. S jej chuťou však nie sú veľmi spokojné a hodnotia ju iba ako priemernú.

Aj preto sa v pražiarni kávy EBENICA COFFEE rozhodli vytvoriť kávu, ktorá by budúcim mamičkám umožnila dopriať si kávu bez obmedzení a predovšetkým bez kompromisov v chuti.

Bezkofeínová káva Ebenica Mammie je ideálnym riešením dilemy tehotnej kávičkárky. Vytvorili sme ju s ohľadom na chuťové preferencie žien. Výberovú kávu pražíme už 13 rokov a vieme, čo našim zákazníčkam chutí. Káva Ebenica Mammie vznikla práve s ich pomocou – ako reakcia na zvyšujúci sa záujem žien o kvalitnú a chutnú kávu bez kofeínu. Mammie je vynikajúca brazílska 100 %-ná  Arabica, s plnou chuťou čokolády, orieškov a karamelu, ideálna na prípravu espressa či cappuccina,“ hovorí majiteľ pražiarne EBENICA COFFEE, Marek Fajčík.

Ak si chcú ženy dopriať v tehotenstve kávu bez obmedzení a kompromisov v chuti, môžu siahnuť po káve Ebenica Mammie.

Slovenky kupujú kávu v supermarketoch

V súvislosti s kávou hovorí tiež o zmenách v nákupnom správaní žien, ktoré v tomto smere pozorujú doma i v zahraničí. Kým na Slovensku ako obvyklé miesto nákupu prevláda supermarket, napríklad v susedných Čechách a Poľsku si ženy kávu kupujú predovšetkým v špecializovaných obchodoch, na internete alebo priamo v pražiarni kávy. Tento trend už začína byť citeľný aj u nás. „Dôvodom je zrejme zvyšujúce sa povedomie ľudí o zdravých potravinách a ich záujem o kvalitné, čerstvé a lokálne produkty s autentickou chuťou,“ hovorí majiteľ pražiarne.

Upravuje sa káva chemicky?

Ďalšie zaujímavé zistenie, ktoré vyplynulo z prieskumu sa týka úpravy bezkofeínovej kávy. U mnohých žien sa bezkofeínová káva spája s prívlastkom „chemická“. Dôvodom je fakt, že väčšina „supermarketových“ káv sa kofeínu zbavuje pomocou organických rozpúšťadiel ako sú chloroform, etylacetát a pod.

V prípade výberovej kávy je však postup iný a použitie chémie je v tomto smere tabu. Potvrdzuje to aj Marek Fajčík: „Všetky bezkofeínové kávy v našej ponuke sú kofeínu zbavené šetrnou a certifikovanou Švajčiarskou vodnou metódou (Swiss water process), pri ktorej sa nevyužívajú žiadne chemikálie, iba voda. Vďaka tomu ostáva v káve zachovaná autentická aróma a chuť, ako aj vysoký podiel zdraviu prospešných látok.“

 To, či bola káva zbavená kofeínu chemicky alebo pomocou vody ľahko zistíte podľa informácií na obale. Modré logo „Swiss water process“ označuje kávy, ktoré boli dekofeinizované certifikovanou vodnou metódou. Ak káva toto označenie nemá a nie je na jej obale ani inak uvedená metóda odstránenia kofeínu, je vysoko pravdepodobné, že boli pri jej výrobe použité chemické látky.

Na obale bezkofeínovej kávy si všímajte modré logo Swiss water process. Označuje, že káva bola kofeínu zbavená bezpečnou a certifikovanou metódou bez použitia chemikálií.

Nielen lahodná ale aj zdravá

O káve sa dnes už vie, že obsahuje široké spektrum zdraviu prospešných látok, predovšetkým minerálov, vitamínov a antioxidantov zo skupiny polyfenolov. Ide o zlúčeniny, ktoré majú silné antioxidačné, protizápalové a imunostimulačné účinky.

Ak sú kávovníkové zrná šetrne spracované, tieto látky sa vo veľkej miere zachovajú aj v šálke kávy. Laboratórne testy bezkofeínovej kávy z pražiarne EBENICA COFFEE dokonca odhalili, že už dve šálky espressa pripraveného z tejto kávy pokryjú odporúčaný denný príjem draslíka a horčíka. Navyše, obsah polyfenolov v káve bol vysoko nadpriemerný.

Podľa hodnotenia najväčšej svetovej siete laboratórií ALS Global je naša káva mimoriadne kvalitná. Tehotné i dojčiace ženy si ju teda môžu dopriať úplne bez obáv a dokonca s dobrým pocitom, že šálkou lahodnej kávy robia niečo pre svoju psychickú pohodu i fyzické zdravie,“ uzatvára Marek Fajčík.

Bezkofeínová káva z pražiarne EBENICA COFFEE je podľa laboratórnych testov mimoriadne kvalitná a nachádza sa v nej nadštandardne vysoký obsah antioxidantov.

Realizátor prieskumu Káva v tehotenstve

Známa slovenská pražiareň výberovej kávy EBENICA COFFEE vznikla v roku 2009 a od tej doby si získala srdcia mnohých kávových nadšencov doma i v zahraničí.

Rodinná pražiareň z Modry sa pri výrobe kávy zameriava predovšetkým na výslednú chuť. Práve za ňu získala aj medzinárodné ocenenia v prestížnych hodnoteniach Great Taste a Coffee Review, kde sa jej kávy dokonca zaradili medzi TOP10 espresso káv Európy.

V stálej ponuke pražiarne je okrem 14 kofeínových káv aj nízkokofeínová káva Ebenica Siesta a bezkofeínové kávy Ebenica Zero a novinka Ebenica Mammie, vytvorená špeciálne s ohľadom na chuťové požiadavky tehotných a dojčiacich žien.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie