Denník N

Pomáhajú na kĺby gumené medvedíky? Dá sa imunita zvyšovať výživovými doplnkami? Vysvetľuje lekárka

Lívia Hlavačková. Foto - Linda Kisková Bohušová
Lívia Hlavačková. Foto – Linda Kisková Bohušová

Detox mi pripadá ako moderná verzia vyháňania diabla, tvrdí lekárka a výskumníčka Lívia Hlavačková.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Lívia Hlavačková (1983) sa narodila v Bratislave, vyštudovala medicínu na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského, doktorát získala z patológie a súdneho lekárstva a diplom z farmaceutickej medicíny jej udelili po externom štúdiu v Bruseli. Pracovala na patológii, vyučovala na medicíne. Roky pracuje vo farmaceutickej firme, ktorá sa zaoberá klinickým skúšaním liekov, dlhodobo sa venuje vyvracaniu hoaxov a konšpirácií z medicínskej oblasti. Je autorkou množstva poviedok a fantasy trilógie Gwind (posledný diel vychádza v septembri tohto roka). Bola porotkyňou autorskej súťaže Cena Fantázie, ktorú predtým aj vyhrala.

Pred ôsmimi rokmi ste mi v rozhovore povedali, že pri konšpiráciách o farmabiznise sa chytáte za hlavu. Zmenilo sa to?

Možno v tom, že už ma asi nič neprekvapí.

Pribúda ich?

Dobrým indikátorom toho, ako ľudia veria hoaxom, je napríklad zaočkovanosť populácie proti covidu-19 na Slovensku a v iných krajinách. Či hoaxov pribúda, neviem, záleží na tom, aké weby človek navštevuje a akým sa radšej vyhýba. Celkovo mám pocit, že niektoré trendy zanikli a iné sa objavili.

Čo človeka motivuje ísť trebárs na web Bádateľ, ktorý je plný nezmyslov?

Nemám poňatia. Zrejme sa to začína tým, že človek hľadá nejaké informácie. Má zdravotný problém, nejde však za lekárom alebo mu lekár nedá uspokojivú odpoveď, a tak zadá otázku do vyhľadávača. Vyskočí mu web typu Bádateľ, kde sú články písané dostatočne jednoducho na to, aby sa im dalo porozumieť, a dostatočne dôveryhodne, aby to nevzbudilo podozrenie.

Veď obvykle je už z ich titulkov jasné, že ide o nezmysly.

Možno dnes áno, ale kedysi to robili sofistikovane – vzali nejaký pravdivý fakt a totálne ho prekrútili. Nezorientovanému človeku nemuselo napadnúť, že ide o nezmysel. A keď tam človek chodí často, nadobudne istú dôveru aj voči ďalším ich textom. Iná vec je, že pri covide-19 šiel tento web do totálnych úletov.

O rakovine píšu bludy dlhé roky.

Áno, ale všimnite si ich spôsob manipulácie. Poviem príklad – kedysi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie