Denník N

Bieloruský denník: Lukašenkovi odporcovia čoraz častejšie hovoria o silovom scenári konca diktatúry. Čo sa zmenilo?

Ilustračné foto – Unsplash/Andrew Keymaster
Ilustračné foto – Unsplash/Andrew Keymaster

Od kvetov pre príslušníkov silových zložiek a vyzutých topánok až po partizánsky boj a túžbu oslobodiť Bielorusko so zbraňami.

Napriek masívnym represiám a zatýkaniam začali po zmanipulovaných voľbách Bielorusky a Bielorusi protestovať každú nedeľu proti režimu Alexandra Lukašenka. V ten istý deň nám píše svoj Bieloruský denník Maks z Minska. Vzhľadom na vyhrotenú situáciu, v ktorej sa ocitli miestni novinári, sme sa rozhodli, že nezverejníme jeho celé meno.

9. augusta 2022 oznámila líderka demokratického Bieloruska Sviatlana Cichanovská založenie Spojeného prechodného kabinetu.

Jeho členmi sú:

  • Pavel Latuško z Koordinačnej rady – zástupca kabinetu pre presun moci;
  • zástupca kabinetu pre obnovu práva a poriadku Alexandr Azarov zo spolku bieloruských silových zložiek ByPol;
  • Valerij Kovalevskij, bývalý diplomat, zástupca kancelárie Cichanovskej a kabinetu pre zahraničné veci;
  • a ešte bývalý výsadkár a veliteľ brigády Valerij Sachaščyk ako zástupca kabinetu pre obranu a národnú bezpečnosť.

Dvojdňová konferencia demokratických síl v Bielorusku, ktorá sa niesla v znamení debát a diskusií, sa skončila rozhodnutím o vytvorení kabinetu ministrov.

Zaujímavé je, že prakticky jediné, na čom sa účastníci a účastníčky takmer jednohlasne zhodli, bola nevyhnutnosť vypracovať scenár silového odporu proti Lukašenkovej diktatúre. Trvali na tom Pavel Latuško, ktorého zaradili do kabinetu, Vadim Prokopiev, známy ako príslušník pluku bieloruských dobrovoľníkov na Ukrajine, a ďalší rečníci. Publikum počas diskusie súhlasilo s tézami o silovom scenári podporným potleskom.

Ale čo to všetko znamená? Pôjde Sviatlana Cichanovská bojovať proti Lukašenkovi? Vypukne v Bielorusku občianska vojna medzi prívržencami zmeny a prívržencami diktátora? Nie a nie, ale situácia nie je jednoduchá.

Spojený prechodný kabinet s bývalým výsadkárom a „silovikom“

Správa o vytvorení kabinetu sa na sociálnych sieťach stretla s pozitívnym ohlasom. Po týždňoch hádok medzi demokratickými politikmi sa zdalo, že sa všetci dohodli s ostatnými. Znepokojujúce boli dve veci.

Po prvé, v kabinete sa naraz ocitli traja verejní podporovatelia mocenského scenára, pričom dvaja z nich – ak nepočítame Pavla Latušku – sú bývalí príslušníci silových štruktúr.

Alexandr Azarov pracoval v GUBOPiK-u (Oddelenie boja proti organizovanému zločinu); Valerij Sachaščyk, nová tvár bieloruských demokratických síl, bol výsadkárom a veliteľom brigády.

Po druhé, v kabinete nie sú zastúpené ženy. Samotná Sviatlana Cichanovská však tvrdí, že v septembri do kabinetu nastúpia noví predstavitelia a predstaviteľky. Úmyselne „silový“ kabinet môže byť odpoveďou Sviatlany Cichanovskej na kritiku: vraj ste to chceli skúsiť – tak to teda skúste. Nová štruktúra má pol roka na to, aby preukázala svoju schopnosť, uviedla líderka demokratického Bieloruska.

Proti Rusku na Ukrajine bojujú stovky, možno aj viac ako tisíc dobrovoľníkov z Bieloruska. Existujú dve štruktúry, ktoré cvičia a zásobujú bieloruských dobrovoľníkov: pluk Kalinovského a pluk Pogoňa.

Vzhľadom na kontext získavajú tieto štruktúry čoraz väčšiu silu, a ak chcete, aj politickú váhu. Z toho okrem iného vyplýva aj šírenie militaristických nálad v protestnom hnutí – dobrovoľníci často opakujú, že po oslobodení Ukrajiny pôjdu oslobodiť Bielorusko.

Je to možné? Rozoberieme to v jednom z ďalších denníkov, ale teraz sa zameriame na dôvody tejto zmeny nálad.

ByPol a plán Peramoha

Kľúčovým plánom je podľa zástupcov kabinetu projekt Peramoha (po bielorusky „víťazstvo“), ktorý vypracovali bývalí príslušníci bieloruských bezpečnostných síl (ByPol).

Podľa Alexandra Azarova sa do plánu zapojilo už 200-tisíc ľudí. Je to tajný scenár, ale jeho podstatou nie je dostať tých 200-tisíc ľudí na námestie a pochodovať na Lukašenkovu rezidenciu. Ako možno pochopiť z útržkovitých informácií predstaviteľov ByPolu, ide o operácie rozšírené po celej krajine, ktoré na jednej strane pomôžu zabezpečiť protestujúcich a na druhej strane zabránia úspešnej koordinácii a potlačeniu pouličných akcií Lukašenkovým mocenským blokom.

Kedy bude plán aktivovaný? Keď na to budú vhodné podmienky. Bývalí bieloruskí „siloviki“ sa zatiaľ venujú vyhodnocovaniu zdrojov, rozdeľujú ochotných do skupín a pokračujú v prípravách. To všetko sa deje anonymne prostredníctvom chatbota v Telegrame. Účastníci plánu o sebe navzájom nevedia.

Sú Bielorusi skutočne pripravení na mocenské scenáre?

Ťažko povedať.

Určite existuje časť – aktívna a hlasitá – protestného publika, ktorá sympatizuje so silovým scenárom. Rozsah tohto publika je však nejasný. Plány, ktoré dokonca zahŕňajú možnosť násilia, spravidla väčšina nepodporuje. Pretože násilie je pre Európu 21. storočia neprirodzené, nech to znie už akokoľvek na pozadí vojny Ruska proti Ukrajine.

Prečo teda Sviatlana Cichanovská vytvorila kabinet, ktorý jednoznačne vyzdvihuje silový blok? Nie nadarmo som zdôraznil, že zástancovia mocenského scenára sú aktívni a hlasití. Okrem toho, v demokratickom spoločenstve na jednej strane dochádza ku kríze nových myšlienok a na druhej strane slabne presvedčenie, že doterajšie prístupy by viedli k výsledkom.

Pritom je dôležité mať na mysli nasledovné: Valerij Sachaščyk, bývalý výsadkár a vojak, uvádza, že prítomnosť sily neznamená použitie sily. Výslovne vyhlasuje: krviprelievanie a občiansku vojnu nemožno pripustiť. Je však potrebné posilniť svaly a ohroziť Lukašenkov režim.

A potom, v rozhodujúcom okamihu, keď státisíce Bielorusov môžu opäť vyjsť do ulíc, môže svoju úlohu zohrať aj silové krídlo, nazvime ho tak. A nech je táto úloha symbolická – pod vplyvom tejto hrozby a ďalších faktorov Lukašenkov režim padne bez ozbrojeného odporu.

O tom, že diktatúra sa skončí, nik nepochybuje.

Z ruštiny preložila Diana Shvedová. Bieloruský denník vychádza s podporou SlovakAid.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bielorusko a Lukašenko

Bieloruský denník

Svet

Teraz najčítanejšie