Denník N

Ako Lipšicovi znovu nevyšiel plán riešiť Ficovho kamaráta

Foto - TASR
Foto – TASR

Opozícii nevyšiel ani druhý pokus riešiť v parlamentnom výbore kauzu Miroslava Výboha. Smer vie rokovanie pohodlne blokovať, chýbali však aj opoziční poslanci.

Poslanec a bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (OĽaNO-Nova) má v ostatnom čase smolu. Vždy, keď sa pokúsi riešiť v parlamente Ficovo slabé miesto – korupčnú kauzu premiérovho kamaráta Miroslava Výboha –, nenájde potrebné hlasy ani len v opozícii.

V stredu Lipšic už druhýkrát neuspel so snahou zvolať mimoriadne rokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť. Na programe bol jediný bod: „Bezpečnostné riziká vyplývajúce z medzinárodnej korupčnej kauzy Pandur“.

Lipšic spolu s Alojzom Hlinom (KDH) a ďalšími si predvolali ministra obrany Martina Glváča (Smer), ktorého chcel potrápiť otázkami na tému pochybných armádnych nákupov.

Zdalo sa, že ide o stávku na istotu: Výbohova aféra je pre novinárov atraktívna téma a v malej miestnosti výboru sa opäť tiesnilo niekoľko štábov.

Lenže na rokovanie výboru sa rovnako ako minulý týždeň nedostavilo dosť poslancov. „Výbor nie je uznášaniaschopný,“ konštatoval jeho predseda Jaroslav Baška (Smer).

Minister obrany, ktorý čakal vo vedľajšej miestnosti, mohol znovu voľne odísť a Lipšic mohol znovu novinárov ubezpečiť, že kauzu nenechá len tak.

Povinná dochádzka

Zablokovať výbor pre obranu a bezpečnosť nie je pre Smer veľký problém. Jeho poslanci v ňom, podobne ako v ďalších výboroch, tvoria tesnú väčšinu a tak im stačí, ak sa všetci z rokovania ospravedlnia.

Lipšicovi sa však už po druhýkrát stalo, že mu neprišli ani všetci opoziční poslanci. Konkrétne dvaja z celkovo šiestich opozičných poslancov: Richard Vašečka (OĽaNO) a Gábor Gál (Most-Híd).

Za Smer sa tak mohol dostaviť aj predseda výboru Baška, aby pokojne oznámil, že chýbajú hlasy. „Poslanci majú povinnosť byť prítomní na rokovaní výboru,“ krčil ramenami podráždený Lišpic.

Citlivá téma

Kauza Miroslava Výboha by mohla premiéra Fica aspoň na krátky čas dostať do úzkych. Rakúska polícia sa už nejaký čas zaoberá podozrením, že Výboh mohol žiadať o úplatok pri nákupe transportérov Pandur pre českú armádu.

Ak by sa Rakúsko rozhodlo poslať Výboha k súdu, vôbec po prvýkrát by bol niekto z premiérovho okolia obžalovaný z korupcie.

Nákup transportérov Pandur sa stal jedným z najväčších korupčných škandálov v českej armáde. Snahy riešiť ich na Slovensku zatiaľ opozícii nevychádzajú. Foto - AČR
Nákup transportérov Pandur sa stal jedným z najväčších korupčných škandálov v českej armáde. Snahy riešiť ich na Slovensku zatiaľ opozícii nevychádzajú. Foto – AČR

Lipšic koncom októbra oznámil, že takúto vec musí riešiť parlamentný výbor. Pri prvom pokuse o jeho zvolanie sa mu však ospravedlnil poslanec a exminister obrany Martin Fedor (Sieť). „Mal som vopred dohodnuté dôležité rokovanie, ktoré som nemohol vynechať,“ vysvetlil neskôr Fedor.

Pri dnešnom rokovaní zase Lipšicovi neprišli dvaja kolegovia. „Som chorý,“ stručne vysvetlil Gábor Gál.

„Z výboru som sa ospravedlnil z dôvodu náhlej choroby v rodine,“ napísal druhý absentér Richard Vašečka.

Fico zatiaľ vtipkuje

Lipšic hovorí, že sa neplánuje vzdať. „Žiadosť o zvolanie výboru podáme opäť,“ oznámil.

A pokiaľ sa výbor nezíde ani tretíkrát, chce Výboha riešiť na plenárnej schôdzi parlamentu. „Fico reaguje len na verejný tlak, musíme ho vytvárať,“ argumentuje Lipšic.

Lipšicove možnosti sú však stále obmedzené. Pokiaľ by tentoraz dal dokopy hoci všetkých opozičných poslancov, klub Smeru mu stále môže schôdzu zablokovať.

Sám Fico zatiaľ pri otázkach ohľadom kauzy Pandur mohol len vtipkovať. „Čo má Slovensko s Pandurmi? Slovensko nikdy nechcelo kupovať nijaké Pandury. Mali sme tu pandúrov za Jánošíka, ale nie teraz,“ reagoval Fico, keď po prvýkrát počul o snahe Lipšica zvolať parlamentný výbor.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Miroslav Výboh

Slovensko

Teraz najčítanejšie