Denník N

Zhruba polovica ľudí má problém s nadváhou či obezitou. Priberanie zhoršil covid, teraz aj inflácia

Ilustračný obrázok - JumpStory
Ilustračný obrázok – JumpStory

Nadváha a obezita sú najčastejšie u ľudí s nízkymi a strednými príjmami. A práve ich život rekordná inflácia najviac zasiahne.

Zhruba štvrtina dospelých ľudí na Slovensku trpí obezitou a ďalších viac ako 30 percent nadváhou. Aj u detí sú dáta veľmi vážne – štvrtina detí trpí obezitou alebo nadváhou, čo je podľa lekárky a vedkyne Adely Penesovej obrovské množstvo. Pred štyridsiatimi rokmi bola obezita u detí podľa nej raritná.

Covid situáciu ešte zhoršil, celosvetovo aj na Slovensku. „Pandémia covidu so svojimi obmedzeniami viedla k nárastu počtu obéznych ľudí v ktoromkoľvek veku,“ hovorí viceprezidentka Európskej spoločnosti pre štúdium obezity a prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie, lekárka Ľubomíra Fábryová.

Teraz najzraniteľnejšie skupiny zasahuje aj rekordne vysoká inflácia. Paradoxne, obezita a nadváha sa vyskytujú najmä u ľudí s nízkym a stredným príjmom. Dôvodom je často nízke vzdelanie, ale aj to, že ľudia nemajú dostatok peňazí na kvalitnejšie a zdravšie potraviny. Ide najmä

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie