Denník N

Rusku sa podarilo v Srbsku vytvoriť ilúziu, že sa oň môže oprieť, vraví český veľvyslanec v Belehrade

Putinova podobizeň sa ocitla aj na belehradskom proteste proti LGBTI pochodu Europride. Foto - TASR/AP
Putinova podobizeň sa ocitla aj na belehradskom proteste proti LGBTI pochodu Europride. Foto – TASR/AP

Čína Srbsku žiadne peniaze nerozdáva, ale požičiava, väčšinou na projekty, ktoré sama realizuje. A jedného dňa ich bude chcieť späť, vraví český veľvyslanec v Belehrade Tomáš Kuchta. „Iste, keď sa to šikovne podá, vyzerá Čína ako spasiteľ,“ dodáva.

V rozhovore tiež vysvetľuje, čo má „srbský svet“ spoločné s „ruským svetom“; či po 1. septembri hrozí na severe Kosova ozbrojené násilie a či Európa nenechala Srbov v štichu.

Začnime výjavom z belehradskej Ulice kráľa Milutina. Bola tam veľká nástenná maľba s portrétom Vladimira Putina na ruskej vlajke a nápisom BRAT (brat). Potom tam niekto prišiel, nalial Putinovi do očí červenú farbu a z nápisu zmazal B, takže zostalo len RAT (vojna). Zmenil ruský vpád na Ukrajinu spoločenskú atmosféru v Srbsku? Koľko Srbov by dnes napísalo BRAT a koľko RAT?

Akoby sa zase trochu otvorili spomienky na nedávnu históriu, keď Srbi zažili ťažkú situáciu, s ktorou sa ťažko zmierujú a ešte im to potrvá. Veľa vecí, ktoré sa dnes odohrávajú na Ukrajine, vzťahujú na svoju situáciu, kreslia paralely.

Pokiaľ ide o Rusko, prevláda iný sentiment ako v Česku. Srbi z ruskej prítomnosti na svojom území nikdy neurobili takú tvrdú skúsenosť ako my. Tito si Stalina dokázal svojím spôsobom držať od tela a Juhoslávii zaistil voči Rusku sebavedomejšiu politiku.

Mnoho Srbov nevidí v ruskom režime to, čo v ňom vidíme my. Pripočítajte k tomu srbskú pravoslávnu cirkev a ilúziu o ruskej solidarite, ktorú Rusi pragmaticky podporujú, napríklad keď podržali Srbov pri hlasovaní v Bezpečnostnej rade OSN o Kosove. A Rusko je majstrom propagandy, presne vie, ako s týmto sentimentom pracovať. Ako púšťať do novín tie dejinné momenty, ktoré sa práve hodia.

Srbský čitateľ bulváru a ďalších plátkov si nemôže urobiť neskreslenú predstavu o tom, čo sa na Ukrajine deje. Sú to periodiká, ktoré často preberajú obsah ruských tlačových agentúr, pohodlné informácie zadarmo. Tie potom servírujú tej väčšej časti populácie, ktorá nevyvíja energiu na overovanie zdrojov a skutočného stavu vecí.

Podarilo sa tak vytvoriť ilúziu, že práve Rusko je tou krajinou, o ktorú sa Srbsko môže

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie