Denník N

Vývoj bojov (187. deň): Ukrajinský protiútok je prekvapujúci, hoci ho avizovali vopred

Ukrajinský delostrelec v akcii. Foto - generálny štáb Ukrajiny
Ukrajinský delostrelec v akcii. Foto – generálny štáb Ukrajiny
  • V tejto chvíli je ešte ťažké predpovedať, či sa ukrajinská protiofenzíva nerozbije o ruskú obranu. 
  • Rusi sa na protiútok pripravovali, presúvali sem posily z Ruska a aj Donbasu.
  • Jeden z popredných okupantov si je taký istý, že Ukrajinci Cherson neobsadia, že sa radšej zdržiava 700 kilometrov ďaleko. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 29. augusta. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

S istotou vieme len, že sa niečo začalo. Hlavnou správou z ukrajinských bojísk posledných dní a zrejme z celého leta je informácia, že na južnom fronte sa začala avizovaná protiofenzíva. Prebiehať by mala v niekoľkých smeroch: na mesto Cherson, ktoré je centrom tejto oblasti, ale aj na mesto Nová Kachovka.

„Ukrajina si berie a bude brať späť, čo jej patrí. Ak chcú prežiť, je čas, aby ruská armáda utiekla,“ vyhlásil v pondelok večer prezident Volodymyr Zelenskyj, hoci svoje slová priamo nespojil s dianím na juhu.

Ukrajinské zdroje počas pondelkového poobedia uverejňovali správy, ako ich sily prekonali „prvú líniu obrany“. V smere na Novú Kachovku údajne primali k úteku pluk separatistov z Donbasu, ktorými Rusi počas júla posilnili tento úsek. Na inom mieste mali dokonca primať k ústupu aj jednotku ruských výsadkárov.

Správy o výbuchoch a streľbe z automatických zbraní prichádzajú aj zo samotného Chersonu. Teoreticky by mohlo ísť aj o akcie ukrajinských špeciálnych jednotiek, ktoré sa môžu snažiť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie