Denník N

Energetická kríza ako príležitosť: nečakajme na pomoc politikov, začnime od seba

Ilustračné foto - DPA/AP
Ilustračné foto – DPA/AP

Keby sme zmenili svoje návyky a znížili spotrebu energie, získali by sme nielen finančne a politicky, ale podarilo by sa nám aj zabrzdiť už viditeľnú klimatickú zmenu.

Autor pracuje na Katedre politológie Univerzity Komenského v Bratislave

Keď sa v 90. rokoch rozbehla plynofikácia na Slovensku, každý starosta sa musel pridať, pokiaľ chcel ostať v úrade aj v ďalšom volebnom období. Výsledkom bolo zavedenie plynu do takmer každej obce a plynofikácia v takom rozsahu, že v Európe je pred nami len Holandsko so svojimi obrovskými zásobami zemného plynu. Okamžité zmeny boli veľmi pozitívne, keďže kvalita ovzdušia sa plošne výrazne zlepšila. V súčasnosti sa tento krok nezdá až taký dobrý vzhľadom na narastajúce ceny zemného plynu pre domácnosti a iných koncových užívateľov.

V rovnakom období mali mnohé byty v slovenských mestách iný problém. Nevedeli docieliť teplotnú pohodu, lebo sa príliš kúrilo a regulácia teploty v bytoch bola buď nefunkčná (pokazené ventily), alebo neexistovala. A tak sa otvárali okná, čo bol spôsob znižovania teploty – systém, ktorý sa netýkal len bytov, ale aj rodinných domov a doteraz ešte úplne nevymrel.

Je to príležitosť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ceny energií

Inflácia

Klimatická kríza

Komentáre

Teraz najčítanejšie