Denník N

Nový scenár vládnej krízy: Matovič by mohol odísť až po demisii ministrov za SaS

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V koalícii sa spomína možnosť, že by Igor Matovič nakoniec predsa len z postu ministra financií odstúpil, ale tak, aby nevyhovel ultimátu SaS. Zatiaľ ide skôr o teoretický scenár.

Vládna kríza ide do finále. Ak sa v najbližších hodinách nič radikálne nestane, štyria ministri za SaS v stredu po rokovaní vlády podajú demisiu.

Do najpravdepodobnejšieho vývoja udalostí zasiahol ešte predseda OĽaNO Igor Matovič, ktorý v noci z pondelka na utorok vyzval jedného z nominantov SaS, ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka, aby neodchádzal. Urobil to pár hodín po tom, čo Matovičovi blízky poslanec György Gyimesi (tiež OĽaNO) nazval Korčoka farizejom.

Minister zahraničných vecí výzvu predsedu OĽaNO odmietol. „V tejto situácii, keď sa rieši síce dôležitý post ministra, ale nerieši sa kardinálna otázka, ako bude vládnuť vláda Eduarda Hegera s menšinou, nemôžem zostať,“ povedal Korčok v rozhovore pre Denník N.

V utorok to naďalej vyzeralo tak, že kabinet Eduarda Hegera príde o štyroch členov. No v koalícii sa spomínala aj možnosť, že by to nakoniec neviedlo k menšinovej vláde. Aj po rezignácii ministrov SaS by totiž mohlo prísť k odstúpeniu Igora Matoviča z vlády a návratu SaS.

Ako by teda mohli vyzerať najbližšie dni?

Traja ministri SaS odchádzajú z koaličného rokovania. Foto – TASR

1. SaS

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

OĽaNO

SaS

Sme rodina

Za ľudí

Slovensko

Teraz najčítanejšie