Denník N

Minister Korčok: Demisiu mám pripravenú, ale počkám na posledné hodiny (+ video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister zahraničných vecí prichádza v posledných hodinách pred tým, ako sú ministri za SaS pripravení podať demisiu, s návrhom, aby predseda vlády Eduard Heger pristúpil k úplnej rekonštrukcii vlády. V rozhovore hovorí:

  • ako komunikoval s ruským veľvyslancom Bratčikovom o jeho účasti na mítingu Smeru,
  • o jeho vnímaní Igora Matoviča a ako premýšľa o udržaní štvorkoalície,
  • či mu Richard Sulík ponúkol, aby bol predsedom SaS,
  • čo si myslí o Sulíkovom stretnutí s Ficom a o Geissovcoch.

Včera bolo 78. výročie Slovenského národného povstania a predseda Smeru Robert Fico ho oslavoval s ruským veľvyslancom Bratčikovom. Je toto najotvorenejšie prihlásenie sa Fica k ruskému útoku na Ukrajinu?

Áno, presne takto to vidím. Je to už nielen verbálne a politické, ale aj oficiálne, pretože si pozvali na svoj politický míting pod rúškom SNP predstaviteľa štátu, ktorý vedie agresívnu vojnu. Smer doteraz zakrýval, zahmlieval, tak ako sme na to boli zvyknutí, že to odsudzujú. Ale odsudzujú to takým spôsobom, že sa počas osláv SNP všetci ako jeden muž postavili za predstaviteľa štátu, ktorý vedie agresívnu vojnu, a aplaudovali mu.

Vy ste na to zareagovali tak, že budete ruskému veľvyslancovi tlmočiť oficiálny protest. To stačí?

Práve sa to udialo pred cestou do vašej redakcie. Bolo mu to tlmočené a rovnako aj predstaviteľovi Bieloruska. Či to stačí? Napomenutie ruského veľvyslanca, ako sa má správať na Slovensku, je obvyklý spôsob reakcie. Prvý dôvod na to je ten, že predstaviteľ Ruskej federácie išiel na míting strany, ktorá sa vedome hlási a spolupracuje s politickou stranou Republika, ktorá sa nedištancuje od Slovenského štátu, spochybňuje holokaust. Pán Uhrík, ktorý sa vykrúcal ako had, že nie je historik a nevie, či sa stal, je ten istý pán Uhrík, ktorý na oslavy SNP vyvesil v Banskej Bystrici čiernu zástavu. Predstaviteľ štátu Ruskej federácie, ktorá sa hlási k odkazu SNP a chce si ctiť obete, ktoré si ctíme aj my, ide na politický míting s takouto stranou, ktorá spolupracuje s fašistami.

Pán Bratčikov je skúsený diplomat a veľvyslanec a veľmi dobre vie, že keď ide na otvorený politický míting politickej strany, musí si byť vedomý, že to je vyjadrenie podpory tejto strane, pretože tento míting bol o SNP až v druhom rade. V prvom rade to bol politický míting proti politike tejto vlády, na čo má Smer plné právo, ale cudzí diplomat si musí dať pozor. Ja som bol veľvyslanec trikrát a dával som si veľký pozor, kam som šiel, a komunikovali sme aj s predstaviteľmi opozície či v Nemecku, alebo v USA. Zo svojej praxe tiež viem, že pán Bratčikov by to neurobil svojvoľne. Iste sa pýtal na súhlas svojho ústredia, teda ministerstva zahraničných vecí v Moskve, a s týmto súhlasom a s politickým stanoviskom tam išiel, čo nie je v poriadku.

Zareagoval na to nejako veľvyslanec Bratčikov? 

Ohradil sa voči tomu. Táto komunikácia prebehla pred malou chvíľou. Povedal, že neprekročil čiary, že rozprával o SNP. Nevyčítam mu, že rozprával o SNP, ale že bol na mítingu strany, ktorá otvorene spolupracuje s fašistickou stranou. Toto by si mal ruský veľvyslanec rozmyslieť. Rovnako povedal, čo dôrazne odmietam a bolo to odmietnuté aj kolegom diplomatom, že Slovenská republika obhajuje banderovský fašistický štát. Toto sú veci, ktoré mi dávajú za pravdu, že bolo nevyhnutné ruského veľvyslanectva napomenúť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Ivan Korčok

Richard Sulík

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie