Denník N

Štúdia: Infekcia toxoplazmou súvisí s konzervatívnejšími a autoritárskejšími postojmi

Parazit Toxoplasma gondii spôsobuje toxoplazmózu, jedno z najrozšírenejších parazitárnych ochorení v ľudskej populácii. Ilustračné foto – Adobe Stock
Parazit Toxoplasma gondii spôsobuje toxoplazmózu, jedno z najrozšírenejších parazitárnych ochorení v ľudskej populácii. Ilustračné foto – Adobe Stock

Zmeny v politických presvedčeniach môžu súvisieť so zápalovou reakciou spôsobenou toxoplazmou a následnými zdravotnými problémami. Podľa spoluautorky novej štúdie nemožno povedať, že v dôsledku chronického zápalu je väčšia pravdepodobnosť, že človek bude voliť extrémistické strany, no vedkyňa považuje za isté, že „existuje určitá súvislosť medzi zdravotným stavom a politickými postojmi“.

Ľudia infikovaní parazitom Toxoplasma gondii sa o niečo viac hlásia k autoritárstvu a ku kultúrnemu konzervativizmu ako osoby bez tohto parazita.

Nakazené osoby sa viac prikláňajú aj ku klanovému zmýšľaniu (tribalizmus), takže uprednostňujú hodnoty a presvedčenia vlastnej skupiny na úkor iných.

Vyplýva to zo štúdie, ktorá vyšla minulý mesiac v kvalitnom časopise Evolutionary Psychology.

Zvýšené riziko dopravnej nehody

Z minulosti sa vie, že infekcia parazitom Toxoplasma gondii je spojená so zvýšeným rizikom niektorých duševných ochorení, napríklad schizofrénie, aj so zmenami osobnosti.

Odhaduje sa, že osoby infikované týmto parazitom majú viac ako 2,5-krát vyššie riziko dopravnej nehody.

TED prednáška Eda Yonga o parazitických infekciách. Zdroj – TED/YouTube

„Vyššia pravdepodobnosť dopravnej nehody u osôb s toxoplazmózou znamená, že toxoplazmóza by mohla byť jedným z najsmrteľnejších parazitárnych ochorení,“ píše sa v štúdii, ktorá v roku 2017 vyšla v časopise Academy of Management Perspectives.

No ako je možné, že infekcia parazitom koreluje aj s morálnymi a politickými postojmi, napríklad na eutanáziu, spolužitie párov rovnakého pohlavia alebo pornografiu?

Prejav dlhodobej zápalovej reakcie

Je známe, že toxoplazma sa dokáže pohlavne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Prírodné vedy

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie