Denník N

Nie je moderným typom brankára, ozýva sa z Anglicka. Prečo Dúbravka prestupuje do Manchestru United?

Slovenský reprezentačný brankár Martin Dúbravka. Foto - TASR/Jaroslav Novák
Slovenský reprezentačný brankár Martin Dúbravka. Foto – TASR/Jaroslav Novák

Slovenský reprezentant nebol prvou voľbou Manchestru United na poste brankára.

Martin Dúbravka sa podľa viacerých zdrojov dohodol s Manchestrom United na ročnom hosťovaní a jeho prestup čoskoro oficiálne oznámi vedenie klubu. Príchod považujú za prakticky hotový športové weby Sky Sports, The Athletic aj futbalový novinár Fabrizio Romano.

Brankár ešte musí absolvovať lekársku prehliadku.

Zmluva s United by mala obsahovať aj opciu na prípadný trvalý prestup, pričom Newcastle United dostane za slovenského brankára necelých šesť miliónov eur. „Nie je to niečo, čo sme v klube chceli, ale minca má vždy dve strany,” uviedol manažér Newcastlu Eddie Howe.

Vidieť Dúbravku odchádzať bude podľa neho smutný moment. „Nie je to vždy o tom, čo chcem ja alebo čo chcú kluby. Musíme rozumieť pozícii, v ktorej sa hráč nachádza. Niekedy musíte vidieť veci z inej perspektívy,“ povedal Howe.

„Myslím, že Howe je z celej situácie trochu frustrovaný. Neustále opakuje, že to nebolo jeho rozhodnutie, ale pripadá mi to trochu nerealistické,“ hovorí v podcaste webu The Athletic reportér Chris Waugh.

Dúbravka bol dlhoročnou oporou Newcastlu, za anglický klub odchytal 130 zápasov a v bráne nastupoval pravidelne od príchodu v roku 2018. No minulý rok kúpilo Newcastle konzorcium na čele s Verejným investičným fondom (PIF) zo Saudskej Arábie.

Jeho predsedom je saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán, ktorý by rád anglický klub dostal medzi svetovú špičku. Newcastle v posledných troch sezónach obsadil trináste, dvanáste a jedenáste miesto, teraz však začal utrácať desiatky miliónov na nové posily.

Naposledy kúpil švédskeho útočníka Alexandra Isaka za 74 miliónov eur, čím prekonal klubový rekord.

Následkom veľkých investícií stratil miesto v základnej zostave aj Dúbravka, v lete prišiel skúsený Angličan Nick Pope z Burnley. V nedeľnom ligovom stretnutí na ihrisku Wolverhamptonu už slovenský brankár nebol ani na lavičke náhradníkov, kde sedel Karl Darlow.

Bude však 33-ročný slovenský reprezentant v United naozaj iba náhradníkom? A čo jeho príchod hovorí o plánoch United na brankárskom poste? Dúbravka v skutočnosti nebol ani prvou voľbou Manchestru na poste brankára. Vedenie anglického klubu najskôr kontaktovalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

futbalové prestupy

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie