Denník N

Stromy zhodili listy už v júli a uschli. Mnohé neprežili roky bez zrážok a tohtoročné horúčavy

Foto – Soňa Mäkká
Foto – Soňa Mäkká

Lístie zo stromov opadávalo predčasne aj v minulosti, no ešte nikdy sa to nestalo v polovici vegetačného obdobia. Zahynúť môže polovica postihnutých stromov.

V južnejších oblastiach Slovenska sa v júli začali objavovať v lesoch celé pásy či skupiny hnedých stromov. Nejde o jesenné žlté či oranžové farby, ale hnedú s prímesou červenej. Odborníci hovoria, že takto sfarbené stromy uschli.

„Podľa môjho názoru to nie je bežné zvädnutie a ochrana porastu pred suchom. Toto je nekróza asimilačných orgánov, teda odumretie listov,” hovorí lesník Ján Mozoľa zo zvolenskej spoločnosti Euroforest, ktorá vyhotovuje programy starostlivosti o les. Predpokladá, že viac ako polovica týchto stromov zahynie.

Dôvodom je podľa Mozoľu absolútny nedostatok vody súvisiaci s klimatickou zmenou. Voda chýbala už viac rokov a problém sa postupne prehlboval. Tento rok boli navyše periódy niekoľkých dní s veľmi vysokými teplotami, ktoré neboli prerušované zrážkami.

Lesy nad rýchlostnou cestou R1 v júli. Foto – Soňa Mäkká

Aj dendrológ Juraj Modranský z Technickej univerzity vo Zvolene hovorí, že toto sucho je extrémne.

„Pamätám si také letá, že niekedy v polovici augusta, na začiatku septembra, začali lesy predčasne vysychať, často znova v takých neprirodzených farbách ako teraz. Nešlo o klasické jesenné prefarbovanie, najmä na plytkých pôdach sa stromy rozhodli ukončiť svoju vegetačnú sezónu skôr, lístie z nich opadlo. Teraz to je extrém, lebo sa to udialo uprostred vegetačného obdobia.”

Lesy nad rýchlostnou cestou R1 v júli. Foto – Soňa Mäkká

Postihnuté sú lesy v južnej časti Banskobystrického kraja, v okresoch Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Banská Štiavnica, čiastočne Banská Bystrica. Hnedé listy na stromoch sú aj v pohoriach Tribeč, Považský Inovec či Malé Karpaty. Tam turistov prekvapilo, keď brezy začali vo veľkom schnúť už v polovici júla. Neskôr sa pridali ďalšie druhy stromov.

„Týka sa to drevín, o ktorých

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Lesy SR

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie