Denník N

Staré školské odbory vyzývali: Nechoďte darovať krv

Učitelia dnes boli na protest darovať krv. Foto N – Vladimír Šimíček
Učitelia dnes boli na protest darovať krv. Foto N – Vladimír Šimíček

Proti učiteľskej iniciatíve, v dôsledku ktorej dnes ostali zatvorené desiatky škôl, vystúpil odborový zväz.

Staré školské odbory, na ktorých čele je Pavol Ondek, vystúpili proti dnešnému protestu učiteľov. Viacerí učitelia išli vo štvrtok darovať krv alebo navštívili lekára, preto ostalo niekoľko desiatok škôl zatvorených.

Tento protest podporila Slovenská komora učiteľov a Nové školské odbory. Tie však majú menšiu podporu ako Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy, ktorý vedie Ondek a v ktorom je niekoľko desiatok tisíc členov. Nejde len o učiteľov, ale aj nepedagogických pracovníkov.

Ešte pred akciou staré školské odbory, ktoré protest nepodporili, poslali na niektoré školy mail, v ktorom odhovárajú od účasti na proteste. Znenie mailu od Kataríny Liškovej, ktorá je v starých školských odboroch, zverejnili aj na stránke zborovňa.sk.

V ňom sa píše, aby sa učitelia „nedali zlanáriť vo štvrtok na tie lekárske prehliadky. Je to zbytočné rozštiepenie učiteľov, je to mimo OZ (odborového zväzu, pozn. red.)“.

Podľa mailu treba „spoločne vystúpiť v novom volebnom období“. Na nové volebné obdobie čaká aj minister školstva Juraj Draxler, ten síce tvrdí, že súhlasí s požiadavkou učiteľov, ktorí protestujú – teda aby išlo do školstva viac peňazí, ale treba počkať do ďalšej vlády. Zatiaľ rozpočet na budúci rok navrhuje, aby školstvo dostalo menej peňazí ako tento.

Draxler však hovorí, že s odborármi dohodu nemá. „Nehovoril som s predstaviteľmi školských odborov ani o tom, či sa chcú zapojiť do štrajkov,“ povedal.

„Odporučiť ZO ignorovať túto akciu. Nič sa nedosiahne,“ dodáva Lišková v maile.

Šéf odborárov Ondek však povedal, že o tejto aktivite nevie a ani ju nekoordinoval. „Je to novinka, čo mi hovoríte,“ dodal. Nechcel to hodnotiť, lebo si to chcel najskôr overiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Protesty učiteľov

Slovensko

Teraz najčítanejšie