Denník N

Zachránil svet pred jadrovou vojnou, hovorí novinár. V Pobaltí vinia Gorbačova za krvavé potlačenie protestov

Michail Gorbačov v roku 1990. Foto - TASR/AP
Michail Gorbačov v roku 1990. Foto – TASR/AP

Na Západe Gorbačova chvália, v postsovietskych republikách pripomínajú aj jeho tienisté stránky.

Na Michaila Gorbačova po jeho smrti inak spomínali ľudia a politici na Západe, inak v postsovietskych republikách či v Rusku.

„Kým západniari smútia za jedným z najväčších štátnikov v 20. storočí, Východoeurópania si pamätajú na násilné potlačenie protestov v Pobaltí či na južnom Kaukaze,“ všimla si aj fínska bezpečnostná analytička Minna Ålander.

„Skvele to ilustruje, že tieto rozdiely v historickej skúsenosti nikdy neboli adekvátne riešené v zjednotenej Európe. Potom vidíte, ako to vypálilo aj na postoji voči Rusku a Ukrajine,“ dodala Ålander.

Výnimočný štátnik, vzácny líder

Potvrdili to aj vyjadrenia západných lídrov po smrti posledného lídra Sovietskeho zväzu. Generálny tajomník OSN António Guterres Gorbačova nazval „výnimočným štátnikom, ktorý zmenil vývoj dejín“, a „neúnavného zástancu mieru“.

Americký prezident Joe Biden ho zasa označil za „vzácneho lídra“, ktorý mal „predstavivosť vidieť inú možnú budúcnosť a mal odvahu riskovať svoju celú kariéru, aby to dosiahol“.

Podľa šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej Gorbačov „otvoril dvere pre slobodnú Európu“.

V samotnom Rusku patril skôr medzi nepopulárne osobnosti. V roku 1996, keď kandidoval na ruského prezidenta, získal iba 0,5 percenta hlasov. Mnohí Rusi ho obviňujú z rozpadu Sovietskeho zväzu, straty geopolitického vplyvu či z chaotických 90. rokov.

Čo povedal Putin

Správu o jeho smrti priniesla ruská agentúra Tass s chladným tónom. Písala, že bol politikom, ktorý podporoval reformy.

Čakalo sa na slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý považuje rozpad Sovietskeho zväzu, ku ktorému došlo za Gorbačova, za najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia. V utorok večer podľa hovorcu len poslal kondolencie jeho rodine.

V stredu zverejnili Putinov telegram, ktorý poslal jeho rodine. „Michail Gorbačov bol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie