Denník N

Nepukajú pri prehrávaní a ani nevoňajú ako klasické vinyly, ale sú ekologickejšie. Nahradia „zelené platne“ tie klasické?

Aktuálna ponuka špeciálnych titulov Record Store Day 2021. Foto - RSD
Aktuálna ponuka špeciálnych titulov Record Store Day 2021. Foto – RSD

Vinyly vrátili hudbe dôstojnosť, no keďže sa vyrábajú z PVC, čoraz viac sa hovorí o ich dosahu na životné prostredie. Holandská firma Green Vinyl Record prichádza so zelenými platňami, ktoré by mohli nahradiť klasické vinyly.

Spravodajský server BBC nedávno priniesol zaujímavú informáciu o novej technológii na výrobu vinylov, ktorá v budúcnosti dokáže vyriešiť množstvo produkčných aj ekologických problémov. Svet dnes zápasí s nedostatkom fabrík na výrobu platní – dopyt po vinyloch neustále narastá, no výrobcovia nie sú schopní pri dnešných výrobných kapacitách túto objednávku naplniť.

Holandská firma Green Vinyl Records prišla s novým lisovacím strojom, ktorý má oproti pôvodným mašinkám viacero zásadných výhod. Ich výrobok, na ktorom pracovali sedem rokov, spotrebuje o 90 percent menej energie a zároveň kvalitu platní dokáže kontrolovať už počas výroby a nie až po nej. Výrobný proces je plne zautomatizovaný, čo znamená, že ich stroj dokáže vyprodukovať o 40 percent vinylov viac ako pri tradičnej prevádzke.

Tou najväčšou novinku je ale fakt, že firma nepoužíva tradičný vinylový materiál vo forme PVC, ale

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie