Denník N

Ten hotel by bol v Taliansku nelegálny. Mladý belgický cyklista v ňom bol pár dní a na Vuelte deklasuje súperov

Foto – AP
Foto – AP

V šestnástich rokoch bol popredným mládežníckym futbalistom, no už ako 18-ročný po druhom titule majstra sveta novinárom dohováral, nech ho neprirovnávajú k Eddymu Merckxovi, zrejme najlepšiemu cyklistovi histórie.

Tak vyzerali prvé mesiace cyklistickej kariéry Belgičana Remca Evenepoela, ktorého mala čakať výnimočná budúcnosť. Nahlas sa o nej hovorilo už v roku 2018, no naplno ju začína potvrdzovať až teraz. Na španielskej Vuelte vo veku 22 rokov zatiaľ deklasuje konkurenciu.

Mladý Belgičan výrazne predčil aj trojnásobného víťaza Vuelty Primoža Rogliča – porazil ho v kopcoch aj v časovke –, a v každej „rozdielovej” etape potvrdil, že je v životnej forme.

Podľa vlastných slov sa k nej dopracoval vďaka vydarenému sústredeniu na španielskom pobreží, kde k zlepšeniu využil aj prostriedok, ktorý je v krajinách ako Taliansko či Nórsko nelegálny.

Ide o pobyt v takzvaných hypoxických miestnostiach, v ktorých je vzduch upravený tak, aby simuloval podmienky vo vysokej nadmorskej výške. Cieľom je vyššia tvorba červených krviniek a z toho vyplývajúca vyššia vytrvalosť. Medzi športovcami je takýto pobyt stále populárnejší.

Výrazne efektívnejší tréning

O tom, ako výrazne môže nadmorská výška pomôcť k lepšej vytrvalosti, sa v športovom prostredí hovorí už od olympiády 1968 v Mexiku. Umelá „výroba” vysokohorského vzduchu je však relatívne nová a vo vrcholovom športe sa ujala až v tomto storočí.

Remco Evenepoel navyše využil ešte inovatívnejšiu formu simulácie, ktorá sa dostala do praxe len pred pár rokmi.

Kým v minulosti sa pre dýchanie „horského” vzduchu využívali kyslíkové masky alebo kyslíkové stany, aktuálnou novinkou sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie