Denník N

Pre slovo neger tam neprišla 14 rokov, hoci dostávala pokuty. Williamsovej odkaz je silnejší, ako si myslíme

Grafika N - Peter Kováč; foto - TASR/AP
Grafika N – Peter Kováč; foto – TASR/AP

Kým vyhrávala podujatia a priťahovala pozornosť, organizátori veľkých turnajov nemohli platiť ženám menej ako mužom.

Austrálska tenistka Ajla Tomljanovicová porazila víťazku 23 grandslamových turnajov a ikonu ženského tenisu Serenu Williamsovú v 3. kole US Open 2:1 na sety, čo znamená, že Američanka odchádza do športového dôchodku.

To vidíme my a dlho ešte budeme.

Williamsová však už dávno nie je iba športovkyňou, ktorú dve desaťročia obdivuje celý svet. Podniká a je 40-ročnou matkou, ktorá vychováva dcéru Olympiu.

Pripomeňme si jej zápas s Češkou Kristýnou Plíškovou na Roland Garros v roku 2018. Americká tenistka stretnutie vyhrala 7:6 a 6:4, ale noc predtým nespala. Dcéra spadla zo stoličky, zlomila si zápästie a Williamsová s ňou skončila v nemocnici.

Po návrate domov sa dcéru snažila uspať, lenže v tú noc mala sama problém so spánkom. „Pozerala som sa na ňu a bola som úplne zničená. Doslova som nedokázala na nič myslieť, cítila som sa previnilo,“ priznala.

Američanka napokon zápas v nasledujúci deň zvládla. „Nejako sa mi podarilo vyhrať, ale bola som veľmi emočne vyčerpaná, bolo to šialené.“

Išlo o ten istý zápas, na ktorom sa objavila v špecifickom čiernom oblečení, ktoré si pamätáme ako „mačací oblek“. Tenistka uviedla, že ho mala zo zdravotných dôvodov aj ako inšpiráciu pre matky. Časť verejnosti však reagovala rozpačito a Francúzska tenisová federácia neskôr podobné outfity zakázala.

„Pre všetky matky, ktoré sa ťažko zotavovali z tehotenstva – tu to máte. Keď som to dokázala ja, dokážete to aj vy. Milujem vás všetkých!“ reagovala hráčka na Instagrame.

Williamsová pred piatimi rokmi dokonca vyhrala grandslamový turnaj, keď bola v ôsmom týždni tehotenstva,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Tenis

US Open

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie