Denník N

Ako môže SaS skultivovať politiku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nielen falošný magister má právo klásť si podmienky, aby predlžoval politickú agóniu súčasnej vlády.

Autor je predsedom strany Dobrá voľba a Umiernení

Zdravotníctvo sa rozpadáva, lekári hromadne podávajú výpovede. Zatvárajú sa fabriky. Starostovia hovoria, že sa bude skracovať školský rok, lebo im „minister“ Matovič zobral peniaze a nemajú za čo kúriť. Klienti DSS si budú priplácať. Nemocnice budú zatvárať pavilóny a súkromné (keďže všetky sú iba súkromné) ambulancie to zabalia, pretože nebudú môcť platiť vysoké náklady za energie.

Vláda má síce armádu analytických útvarov, ale nik nepovie, čo čaká ľudí, inštitúcie, podniky, živnostníkov na jeseň a v zime. Lebo celú verejnú a politickú debatu už tri mesiace okupuje egocentrický maniakálny falošný magister, ktorému sa v rýchlosti a intenzite podarilo dosiahnuť svetový rekord v hneve a zhnusení verejnosti.

V stredu sa OĽaNO podarilo opäť predĺžiť utrpenie mladej republiky. Ale SaS dostala zároveň dobrú príležitosť sama sformulovať požiadavky a princípy, za akých sa buď vráti do koalície, alebo bude fungovať v opozícii.

Stop absurdnosti, treba návrat k civilizácii

Ak by malo dôjsť k rokovaniam o návrate SaS do koalície, falošný magister nie je jediný, kto má právo klásť podmienky a žiadať podpis na bianco šeky. Naopak, on a členovia vlády za OĽaNO majú byť adresátom nárokov a požiadaviek.

Magister Matovič nastavil veci tak, že všetci ostatní mu majú „poriešiť“ rozpočet tým, že zrazia opätky a zasalutujú. Na nič také nemôže pristúpiť nieže príčetná vládna strana, ale ani žiaden minister.

To naozaj má minister školstva hľadať kompenzácie za energie pre školy a minister zdravotníctva pre nemocnice, ale minister financií si bude vymýšľať „balíčky“ mimo svojej kompetenčnej pôsobnosti? Absurdné.

Naozaj je ústavnou úlohou ministra financií všetkých šikanovať a rozdávať úlohy? Choré. Má minister financií ústavnú svojvôľu blokovať financovanie schválených reforiem, ako o tom hovorila ministerka spravodlivosti? Zvrátené.

Lenže takto sa veci vyvinuli a SaS má možnosť buď žiadať návrat k pravidlám civilizovaného spôsobu spravovania štátu, alebo v pondelok definitívne odísť.

Vysloviť Matovičovi nedôveru? Áno

V prípade, že SaS z vlády definitívne odíde, nemali by sa rozpakovať oznámiť, že v parlamente podporia vyslovenie nedôvery ministrovi Matovičovi. Alebo aj celej vláde, kým v nej bude pôsobiť.

Nemali by sa nechať zatlačiť do debát o akejsi morálnej povinnosti podporovať vládne návrhy, ak budú „dobr锓 Namiesto toho by mali presnejšie formulovať konkrétne podmienky a parametre, aby o podpore vôbec uvažovali. A hlavne musia uťať hlúpu a falošnú debatu o povaľovaní vlády, ktorú vedie jej hlavný deštruktor.

Jednoducho, nemala by nechať divej svorke politických demagógov z OĽaNO ani milimeter priestoru, aby sa mohli tváriť, že na podporu svojich návrhov majú akési morálne právo. Alebo že menšinová vláda bez SaS bude priamym pokračovaním vlády z roku 2020 alebo 2021. Lebo nebude.

Politika potrebuje ozdravenie

Nedovolil by som si SaS verejne „radiť“, ak by nešlo o záujem Slovenska. Tým musí byť ozdravenie a oslobodenie politiky a verejnej debaty od „vírusu“ Matovič. Je to vírus chaosu a rúcania základných pravidiel (a logiky) aj tam, kde ako-tak fungovali.

Záujmom Slovenska je najneskôr na jar 2024 zostaviť vládu bez Roberta Fica a Igora Matoviča. Obaja predstavujú neprekonateľnú prekážku pre obnovu dôveryhodných demokratických pravidiel vládnutia a odbornej konštruktívnej politiky, ktorú Slovensko už dlho potrebuje. Aby sa vylízalo z rán, ktoré mu okrem vonkajších faktorov (pandémia, vojna) uštedrili oni dvaja osobne.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Igor Matovič

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie