Denník N

Neberte nám Winnetoua. V Nemecku sa debatuje o tom, či slávne knihy a filmy Karla Maya nie sú rasistické

Reprofoto - YouTube
Reprofoto – YouTube

Prečo sú mnohí Nemci takí fascinovaní divokým západom?

Keď v polovici augusta nemecké vydavateľstvo Ravensburger Verlag oznámilo, že sťahuje svoje dve detské knižky inšpirované príbehmi o Winnetouovi a Old Shatterhandovi od Karla Maya, na sociálnych sieťach sa strhla divoká debata o tom, že ide o cancel culture a woke hystériu. Výrazom woke sa označujú ľudia, ktorí poukazujú na rasovú a sociálnu nerovnosť, podľa konzervatívcov sú na ňu až precitlivení.

Knižky mali byť materiálom k novému filmu Der junge Häuptling Winnetou (Mladý náčelník Winnetou). Vydavateľ sa však po negatívnej reakcii zo strany rodičov rozhodol tituly stiahnuť. Dôvodom bolo rasovo stereotypné zobrazenie pôvodných obyvateľov Ameriky.

Zo zdanlivo nepodstatnej kauzy sa stala vec verejná. Na sociálnych sieťach sa k nej začali vyjadrovať novinári zo serióznych nemeckých médií ako Die Welt a politici naprieč politickým spektrom.

Dve vypršané licencie a „woke hystéria“

„Ako dieťa som miloval knihy Karla Maya, najmä Winnetoua. Keď môj hrdina zomrel, tiekli mi slzy. Neurobilo to zo mňa rasistu o nič viac ako Tom Sawyer a Huckleberry Finn. A preto Winnetoua nechávam v poličke pre moje deti. A film si pozrieme tiež,“ napísal na Twitteri bývalý vicekancelár z SPD Sigmar Gabriel.

Po stiahnutí kníh debatu o „woke hystérii“ rozprúdil aj bulvárny denník Bild. Ten priniesol senzačnú správu, ako nemecká verejnoprávna televízia ARD už vraj nebude vysielať staršie západonemecké filmy o Winnetouovi s Pierrom Briceom, populárne aj na Slovensku.

Správy o tom, ako nemecká televízia navždy ničí detstvo Nemcom, pretože sťahuje filmy o Winnetouovi, zaplavili aj niektoré české a slovenské médiá.

Televíziám pritom licencie na filmy vypršali už v roku 2020. Bild debatu oživil informáciou o tom, že verejnoprávna spoločnosť ARD licenciu neplánuje predĺžiť. Rozhodnutie nepodložene odôvodnil tým, že novinárka televízie RBB, ktorá spadá pod ARD, považuje slovo Indián za rasistické a odmieta ho vysloviť.

V tej istej správe však denník uvádza aj ďalšie nejasné vyjadrenie, že televízia „bude pokračovať vo vysielaní klasických filmov, no v jednotlivých prípadoch preveruje, či sa daný film hodí do jej programu“.

Práva na filmy o Winnetouovi má aj televízia ZDF, ktorá chce filmy vysielať naďalej.

Na „Woke-Wahnsinn“, teda woke šialenstvo, sa išiel denník Bild spýtať aj samotných pôvodných obyvateľov.

„Som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie