Denník N

Mikulec útočí na ÚVO, keď uňho zistil pochybenia pri miliónovej zákazke so známym Matoviča a Hegera

Igor Matovič a Roman Mikulec. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Roman Mikulec. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kontrola Úradu pre verejné obstarávanie odhalila, že ministerstvo vnútra porušilo zákon pri najímaní eventovej firmy Dustream production na pomoc s utečencami. Firmu dohodil podnikateľ s väzbami na OĽaNO Július Slovák, ktorý vo veľkom robí pre Matoviča. U Mikulca sa odvolali a spochybňujú ÚVO.

Ministerstvo vnútra spochybňuje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Jeho kontrolóri zistili, že pri zákazke týkajúcej sa manažovania utečencov z Ukrajiny ministerstvo porušilo zákon o verejnom obstarávaní, a hrozí mu pokuta.

Minister vnútra Roman Mikulec z OĽaNO so zisteniami ÚVO nesúhlasí a, naopak, úrad obviňuje, že koná v rozpore so zákonom. Končiaci šéf úradu Miroslav Hlivák sa voči tomu ohradil.

Keďže sa ministerstvo odvolalo, je pravdepodobné, že sa záležitosť uzavrie až po odchode Hliváka, ktorému sa o pár dní končí funkčné obdobie. O jeho funkciu sa uchádza aj Ľubomír Kubička, ktorý u Mikulca šéfuje verejnému obstarávaniu a už dnes je členom Rady ÚVO, ktorá má odvolanie ministerstva posúdiť.

Spor je pre zákazku, v ktorej kľúčovú rolu zohral podnikateľ s väzbami na OĽaNO Július Slovák. Mikulec v marci zapieral, že to bol práve Slovák, ktorý odporučil štátu najať si na zvládnutie prílevu utečencov firmu jeho kamarátov, ktorá sa špecializuje na podnikové eventy Dustream production.

Hneď po tom, ako firma s ministerstvom bez súťaže podpísala rámcovú zmluvu na 2,5 milióna eur, sa Slovákova spoločnosť GD Identity stala subdodávateľom Dustream production.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Eduard Heger

Igor Matovič

OĽaNO

Roman Mikulec

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie