Denník N

„Stále nám hovoria: Vzchop sa!“ Prečo sa psychické zdravie mladých zhoršuje a ako veľmi sa líšia od predošlých generácií

Ilustrácia - Petr Polák
Ilustrácia – Petr Polák

Psychické zdravie mladých Čechov sa zhoršuje. Odpoveď na to, prečo sa to deje, je však omnoho zložitejšia než len poukázanie na sociálne siete alebo tvrdenia o krehkejšej generácii.

Pohľadom zvonka pôsobí dvadsaťštyriročný Jakub ako úspešný mladý muž, ktorému ku šťastiu nič nechýba: dokončuje bakalárske štúdium architektúry a na svojom Instagrame zdieľa usmievavé selfies, momenty z dovolenky pri mori alebo fotky, na ktorých sa objíma s kamarátmi.

V skutočnosti sa však už od nástupu na vysokú školu borí s veľkým stresom a často ho prepadávajú pocity smútku a úzkosti. „Najviac ma trápi množstvo práce, ktoré od nás v škole vyžadujú,“ vysvetľuje Jakub. „Ako prvák som napríklad pre množstve úloh chodil spať o tretej v noci a o siedmej zase vstával do školy, kde som bol až do večera,“ hovorí študent a pripúšťa, že dopláca aj na svoju poctivosť a na to, že nedokáže veci odbiť.

Čoskoro si začal všímať, že si na ňom nekončiaca drina vyberá svoju daň. „Tá práca ma dokáže izolovať od ľudí, ktorých mám rád, čo veľmi zle znášam. Vydesilo ma, že sa začali strácať z môjho života. Tiež som začal zanedbávať životosprávu, čo sa prejavilo nielen na mojej psychike, ale aj na váhe. Za prvý rok na škole som pribral desať kíl,“ opisuje Jakub skľúčene. Klišé, že vysokoškolské roky sú najlepším obdobím života, preňho neplatí.

Asi najviac ho zatiaľ zasiahlo, že sa mu vinou veľkého vyťaženia v škole rozpadol jeho dovtedy najvážnejší vzťah. „Bývalému priateľovi som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Zdravie

Teraz najčítanejšie