Denník N

Český týždeň: Covid striedajú vysoké účty za energie, univerzity možno budú učiť znova online

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nie je isté, či verejné inštitúcie zvládnu zimu. Fiala s Rakušanom sa dva týždne tvárili, že kontakty šéfa rozviedky sú v poriadku, ten napokon odstúpil aj sám. A Babiš vysvetľoval, ako si kúpil, teda nekúpil zámoček.

Prinášame pravidelný český newsfilter – zhrnutie toho najdôležitejšieho, čo sa stalo v Česku za uplynulý týždeň. Udalosti vybral a komentoval editor Českého rozhlasu Plus Kirill Ščeblykin.

1. Ťažká jeseň na dosah

Veľký problém pre vládu môžu predstavovať obavy, ktoré v ľuďoch vyvoláva prichádzajúca jeseň. Podľa českej Hospodárskej komory plánuje pätina firiem v Česku pre ceny energií prepúšťať.

Niektoré vysoké školy už začali premýšľať, že časť výuky v tomto akademickom roku prebehne online. Obávajú sa totiž, že nebudú mať čím svoje miestnosti so študentmi vykúriť. To by však, pochopiteľne, prenieslo náklady za energie na samotných študentov.

A potom sú tu aj nemocnice. Minister zdravotníctva Vlastimil Válek (TOP 09) pohrozil, že nebude ministrom zdravotníctva, ak nebudú vyriešené dodávky energií pre zdravotnícke zariadenia.

Otvorene sa teda hovorí o tom, či biznis i verejné inštitúcie dokážu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Český týždeň

Český newsfilter každý týždeň ponúka prehľad najdôležitejších správ. Zhŕňa Kirill Ščeblykin.

Svet

Teraz najčítanejšie