Denník N

Hľadá sa Antizeman. Kandidáti na českého prezidenta lezú po horách, robia stojky, chodia po lane aj lietajú

Ilustrácia - Deník N/Petr Polák
Ilustrácia – Deník N/Petr Polák

Petr Pavel si vyšliapol na Lysú horu. Karel Janeček robí stojky a skáče padákom. Andrej Babiš je na svojej roadshow stále na nohách, Danuša Nerudová chodí na huby a lieta športovým lietadlom. A Marek Hilšer lezie po pieskovcových skalách. V prezidentskej kampani sa súperí aj o to, kto bude vyzerať viac vo forme.

Oproti roku 2018, keď sa v Česku konali minulé prezidentské voľby, pole uchádzačov o najvyšší post v krajine výrazne omladlo.

Zo šiestich najsilnejších kandidátov na Hrad je tento rok najstarší Andrej Babiš (ANO), ktorý bude mať v čase volieb 68 rokov, a najmladšia Danuša Nerudová, ktorá bude mať 44 rokov. Priemerný vek uchádzačov, ktorí sa v preferenciách držia v priemere nad piatimi percentami, je 55,3 roku.

Pred štyrmi rokmi bol najstarším uchádzačom obhajujúci prezident Miloš Zeman (73 rokov), najmladším v pelotóne uchádzačov nad piatimi percentami preferencií Pavel Fischer (52 rokov) a priemerný vek týchto silnejších uchádzačov bol 64,3 roku. (Pozn. red. – Predvolebné preferencie vtedy takmer štyridsaťdvaročného Mareka Hilšera boli v priemere pod päť percent. Pokiaľ by do započítania priemerného veku vstupoval, bol by priemer 60,6 roku.)

Zostava záujemcov o Hrad, ktorým ľudia teraz dôverujú najviac, je tak tento rok v priemere o deväť rokov mladšia.

Môže to súvisieť s postupnou zmenou politickej klímy v krajine. Najmä starší kandidáti tradične ako výhodu akcentujú skúsenosť, ibaže v posledných rokoch sa ukazuje, že nemenej dôležité sú aj energickosť, schopnosť orientovať sa v rýchlo sa meniacom svete či aktivita.

V exkluzívnom marcovom výskume pre Deník N spoločnosť Ipsos zistila, že aktivitu prezidenta dovnútra krajiny aj navonok by ocenilo viac než 70 percent ľudí, schopnosť reprezentovať krajinu v zahraničí potom dokonca 80 percent.

Nehovorí to mnoho o tom, či práve aktivita je pre respondentov výskumu kľúčovým atribútom, ale zhoda na nej je predsa len pomerne vysoká. Je to tiež protiklad toho, ako svoju funkciu v závere prezidentského desaťročia vykonáva súčasná hlava štátu Miloš Zeman.

Fyzická aktivita ako dôkaz, že sú „pri sile“

Súčasní prezidentskí kandidáti akoby si boli vedomí toho, čo je v západnom svete pomerne bežné. Práve určitá fyzická zdatnosť totiž môže byť aj meradlom toho, ako veľmi činorodý kandidát či kandidátka následne v úrade bude. Uvedomujú si tiež, že keď sa prezident zavrie za múrmi Hradu či lánskeho zámku, vlastnej krajine príliš rozumieť nebude.

Zrejme najvýraznejšie sa v tomto ohľade profiluje miliardár a filantrop Karel Janeček. Okrem chôdze po lane, výšľapu na Ještěd či stojky pred časom tiež povedal, že napríklad skáče padákom. Svoju fyzickú zdatnosť demonštroval aj kurióznou ponukou, že si pokojne nechá dať päsťou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie