Denník N

Rusi po nás strieľajú všetkým, čo majú. Zranení ukrajinskí vojaci opisujú ofenzívu pri Chersone

Ukrajinskí dobrovoľníci počas výcviku pri Kyjive. Podľa odborníka aj Ukrajina musí v boji využívať aj dobrovoľníkov a rezervistov. Foto - tasr/ap
Ukrajinskí dobrovoľníci počas výcviku pri Kyjive. Podľa odborníka aj Ukrajina musí v boji využívať aj dobrovoľníkov a rezervistov. Foto – tasr/ap

Reportér Wall Street Journal sa v nemocnici rozprával s ôsmimi zranenými ukrajinskými vojakmi. Opísali, ako vyzerali prvé dni ukrajinskej ofenzívy pri Chersone. 

Ukrajinská protiofenzíva pri Chersone je v stave, aký sa nazýva aj hmla vojny. Nevieme naisto, ako veľmi sa Ukrajincom darí vytláčať Rusov, ukrajinskí predstavitelia v rámci bezpečnosti vydali embargo na správy z bojiska.

Aj americký brigádny generál Pat Ryder v stredu novinárom odmietol prezradiť viac detailov.

„Môžem povedať iba toľko, že ukrajinská vojenská operácia urobila pohyb vpred v Chersonskom regióne. Máme vedomosť, že v niektorých prípadoch ruské jednotky cúvli,“ povedal s tým, že detaily nezverejní.

Tanky, delostrelectvo a pasce

Aspoň nejaký pohľad na bojisko chersonského frontu priniesol reportér amerického denníka Wall Street Journal Matthew Luxmoore. Ten navštívil nemocnicu na ukrajinskej strane a hovoril s ôsmimi zranenými ukrajinskými vojakmi. Všetci sa zúčastnili na protiofenzíve, ktorá sa začala v pondelok.

S vojakmi aj lekármi hovoril len pod podmienkou, že nezverejní ich mená ani to, v akej nemocnici sa nachádzajú.

Hoci sa dá len ťažko z ich vyjadrení získať lepší obraz, ako sa Ukrajincom darí, jasná sa zdá jedna vec: boje sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie