Denník N

Šimečka, Kostolný: Problém je Matovič, dovidenia (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Všetci sa pýtajú, kto bude vládnuť s Pellegrinim, ale kto bude vládnuť s Matovičom? Pýtajú sa komentátor Denníka N Martin M. Šimečka a šéfredaktor Matúš Kostolný.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Vo štvrtok bolo 30. výročie prijatia slovenskej ústavy a Boris Kollár, ktorý tieto oslavy organizoval v podobe slávnostnej schôdze Národnej rady, dovolil, aby na nich s príhovorom vystúpil Robert Fico. Nie je to hanba? Veď Fico len pár dní predtým tlieskal ruskému veľvyslancovi na oslavách SNP.

Kostolný: Celá tá slávnosť je zvláštna. Pripadá mi zvláštne oslavovať našu ústavu, lebo vznikla za zvláštnych okolností a aj samotná ústava má pochybnú úroveň. Preto sa mi asi zdá aj primerané zavolať tam Fica, on určite patrí k tým okolnostiam z 90. rokov viac ako my. Samotný moment, že tam Fico vystúpil, je nepochopiteľný, nevidím na to najmenší dôvod. Potom sa nemôžeme čudovať, že predviedol niečo také, ako sme videli v jeho vystúpení.

Fico vyzval prítomných, aby zatlieskali Vladimírovi Mečiarovi a Ivanovi Gašparovičovi, ktorí tam boli tiež. Naozaj sa ešte dnes musíme pozerať na Mečiara, keď už vieme, čo bol zač?

Šimečka: Ak už sme raz prijali, že deň ústavy je štátny sviatok a že sa to oslavuje, a pokračujeme v tom, tak sa nedá nič robiť. Mečiar s Gašparovičom ústavu nielenže spísali, ale aj zariadili, aby bola prijatá 1. septembra. Ak nechceš falšovať dejiny, musíš ich zavolať alebo potom neoslavovať deň ústavy. Obávam sa, že iná cesta nie je. Formálne aj protokolárne je to v poriadku, aj keď sa mi to tiež nemusí páčiť.

Takýchto sme mali predstaviteľov štátu.

Šimečka: Mali sme ich, áno. A pamätám si aj na to prijímanie ústavy, bola to hrozná hanba. Aj esteticky, aj politicky, pretože donútili ľudí, aby sa postavili a povedali, či sú alebo nie sú za prijatie ústavy. Bola to hanba.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie