Denník N

Nikdy nevieme, či sa vrátime živí a zdraví (svedectvá zamestnancov Zaporižžskej atómovej elektrárne)

Atómová elektráreň uprostred vojny. Foto - TASR/AP
Atómová elektráreň uprostred vojny. Foto – TASR/AP

Špecialisti okupovanej jadrovej elektrárne opisujú, ako Rusi z jej územia ostreľujú ich mesto. Prístup MAAE považujú za zbabelý.

Na pokraji jadrovej katastrofy. Tak experti opisujú situáciu v najväčšej európskej atómovej elektrárni pri ukrajinskom meste Enerhodar, ktorú už niekoľko mesiacov okupujú ruskí vojaci.

Nezmenilo sa to ani počas prebiehajúcej návštevy expertov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorú takmer zmarilo ostreľovanie. Z neho sa obviňujú navzájom obidve strany.

Denníku N sa podarilo získať svedectvá viacerých zamestnancov elektrárne, ktorí v extrémne náročných podmienkach stále pracujú v Zaporižžskej atómovej elektrárni a žijú v okupovanom jadrovom mestečku Enerhodar.

Ich mená sme vzhľadom na obavy o ich bezpečnosť zmenili.

Irina, laborantka v chemickej dielni

Život v jadrovom reaktore, tak dnes nazývame svoje vlastné životy. Idete na zmenu a neviete, či sa vrátite domov živí a zdraví.

Naposledy sa počas mojej zmeny odstavila 5. jadrová stanica. Už druhýkrát za týždeň. Štyridsať rokov pracovala stanica hladko a bez prestávky ako jeden stroj. Až do príchodu armády Ruskej federácie. Teraz sú tu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie