Denník N

Koniec kauzy: Piastri pilotom McLarenu, pretože mu Alpine zabudol poslať zmluvu

Foto – AP
Foto – AP

Namiesto pokojnej letnej prestávky máme za sebou azda najrušnejší august v F1 za posledné roky. Viac ako mesiac zamestnával fanúšikov a novinárov 21-ročný Austrálčan a šampión F2 z roku 2021 Oscar Piastri. Pre veľkú časť „víkendových“ fanúšikov bolo toto meno málo známym. To sa však zmenilo a mladý talent okolo seba vytvoril veľa vzruchu bez toho, aby v monoposte F1 odjazdil čo i len jedno súťažné kolo.

Z hľadiska marketingu skvelý výkon. Ale tu nejde len o marketing. Je to príbeh o zlyhaní na jednej strane a skvelom využití príležitosti na tej druhej. Celá kauza má až neuveriteľné pozadie, ktoré bolo naplno odhalené v piatkových večerných hodinách a ktoré až zaráža svojou jednoduchosťou.

V tomto texte sa dozviete:

  • ktorý pilot „klame, kade chodí“;
  • o akom komplote sa hovorí a prečo to nemusí byť pravda;
  • prečo to Ricciardo nemá ľahké;
  • že „zábudlivý“ Alpine musí zaplatiť náklady McLarenu;
  • že McLaren rieši podobný prípad v IndyCar.

Celá kauza pozostáva z viacerých na prvý pohľad nesúvisiacich udalostí, ktoré sú uvedené samostatne.

Alonsov „podraz“

Sebastian Vettel koncom júla ohlásil odchod z F1 po prebiehajúcej sezóne. O štyri dni neskôr, deň po Veľkej cene Maďarska, tím Aston Martin potvrdil, že Vettela nahradí Fernando Alonso. Španiel pritom médiám aj svojmu tímu do poslednej chvíle tvrdil, že pokračuje v Alpine. Ak by sa sled udalostí zastavil v tomto momente, aj tak by to bola téma, o ktorej by sa hovorilo počas celej letnej prestávky i po nej.

Alonso a Alpine pred letnou prestávkou svorne tvrdili, že predĺženie zmluvy je len otázkou doriešenia detailov. Ako sa neskôr ukázalo, Alonso chcel viacročný kontrakt, no francúzsky tím to odmietol. Po Veľkej cene Maďarska sa Alonso a Alpine rozišli, obe strany však odchádzali s inými úmyslami.

Kým šéf tímu Otmar Szafnauer si možno spokojne vykračoval vo viere, že otázka jazdeckej dvojice na rok 2023 je vyriešená a že tímovým kolegom Estebana Ocona bude aj naďalej Alonso, Španiela okrem dobrej nálady sprevádzala vo vrecku nová zmluva s tímom Aston Martin.

Stajňa, menovite Szafnauer, sa po zverejnení tejto zmluvy snažila s Alonsom spojiť, ale neúspešne. Vtedajšie správy hovorili o tom, že dvojnásobný šampión F1 sa nachádza niekde na gréckych ostrovoch, kde si užíva úvod letnej prestávky. Prvá facka pre Alpine od „starého lišiaka“ Alonsa, ktorého manažérom je nemenej prefíkaný Flavio Briatore.

Ako povedal v najnovšej epizóde podcastu Boxová ulička český komentátor F1 Tomáš Richtr: „Fernando Alonso klame, kade chodí. Nemusí sa milovať s Otmarom Szafnauerom, novým šéfom tímu Alpine. Ale povedať mu v nedeľu večer – máme dosť času na rokovanie, ja budem teraz v Grécku, zavolaj, ak by si mal chuť na kávu – on mu proste klamal do očí. Ale prečo?“ To je otázka, ktorá je namieste a vyvoláva pochybnosti.

Zvláštny krok Alpinu, Piastriho odpoveď, komplot?

2. august predošlé prekáračky hravo prekonal. Alpine prostredníctvom svojich účtov na rôznych platformách informoval, že Alonsa nahradí od roku 2023 rezervný jazdec stajne Oscar Piastri. Už v čase publikovania tejto správy sa viacerým zdalo zvláštne, že oznámenie nezahŕňalo vyjadrenie samotného pilota a že bolo zverejnené v čase, keď bola v Austrálii hlboká noc. Kto by zámerne informoval o angažovaní austrálskeho jazdca v čase, keď drvivá väčšina Austrálčanov spí? Nehovoriac o tom, že na Piastriho účtoch takáto informácia chýbala.

Vysvetlenie prišlo necelé dve hodiny od oznámenia Alpinu. Piastri sa voči nemu rázne ohradil a uviedol: „Ja som s Alpinom nepodpísal žiadnu zmluvu na rok 2023. V budúcej sezóne nebudem jazdiť za Alpine.“

Aj keď to vtedy nebolo právne potvrdené, Alpine v priebehu niekoľkých desiatok hodín potenciálne prišiel o dvoch pilotov. Asi nik nepotvrdí, či šlo o komplot, no zaujímavé bolo, že len tesne po Piastriho vyjadrení uverejnil Alonso na Instagrame video, ktoré pôsobilo trochu škodoradostne.

V zákulisí sa špekulovalo aj o tom, že to bolo celé vopred dohodnuté. Piastri mal mať v zmluve klauzulu, ktorá hovorila, že ak mu Alpine do konca júla nepredostrie pretekársku zmluvu, má voľné ruky. Alonso podľa týchto špekulácii naťahoval Alpine dovtedy, kým táto lehota neuplynula, a 1. augusta ohlásil svoj odchod. V tom čase už Alpine mohol Piastrimu ponúknuť zmluvu, no ten ju nemusel akceptovať. Alonso a Briatore tak možno pomohli Markovi Webberovi s Piastrim vyslobodiť sa z „pazúrov“ Alpinu. Možno…

Alonso však koncom augusta obvinenia z komplotu odmietol a prezradil, že šlo o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Formula 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie