Denník N

Sľubuje nižšie dane aj viac peňazí do armády. Kto je nová britská premiérka Liz Trussová?

Liz Trussová. Foto - TASR/AP
Liz Trussová. Foto – TASR/AP

Slovensko nie je jedinou krajinou, ktorá celé leto riešila politiku. V Británii posledné mesiace rozoberali, kto vo funkcii premiéra nahradí Borisa Johnsona.

Novou predsedníčkou vlády sa napokon stáva jeho ministerka zahraničných vecí Liz Trussová, ktorá vo voľbách zvíťazila nad bývalým šéfom rezortu financií Rishim Sunakom. Rozhodlo o tom hlasovanie 172-tisíc členov Konzervatívnej strany.

Výsledky niekoľko týždňov dlhého hlasovania zverejnili v pondelok. Liz Truss získala 81 326 hlasov, Rishi Sunak 60 399.

Trussová, ktorá bude treťou ženou na čele britskej vlády, v kampani sľubovala okamžité zníženie daní a zrušenie niektorých regulácií. Kritici jej vyčítajú, že v čase prudkého zdražovania to povedie k ďalšiemu zvýšeniu inflácie.

Kto je Liz Trussová, čo možno od jej vlády čakať v súvislosti s vojnou na Ukrajine a aké budú jej vzťahy s Európskou úniou?

Johnson bol v Kyjive číslo jeden

Britské médiá rozsiahlo písali nielen o Trussovej prioritách, ale aj o jej prešľapoch. Za posledné roky vystriedala viacero dôležitých postov, v ktorých vyrobila niekoľko škandálov.

Jeden z posledných, ktorý upútal aj veľkú pozornosť v zahraničí, sa udial v Moskve krátko pred spustením invázie na Ukrajinu. Šéf kremeľskej diplomacie Sergej Lavrov ju vtedy nachytal otázkou, či

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Svet

Teraz najčítanejšie