Denník N

Pankáči v osadách? Žiadny rozpor, to je RozpóóóR (+ foto)

Kapela RozpoR na turné po osadách, 2022. Foto - Andrej Bán
Kapela RozpoR na turné po osadách, 2022. Foto – Andrej Bán

Kapela RozpoR má za sebou Radikálne ľudské turné. Na Facebooku to sformulovali hutne: „Cigáni a pankáči idú do neba! A náckovia môžu ísť do p..e!“

Bratislavská punkrocková kapela RozpoR mala v roku 2018 prvé menšie turné v rómskych osadách. Trvalo tri dni a chalani zaň získali cenu Roma Spirit v kategórii Čin roka. O dva roky ho chceli zopakovať, prišiel však covid.

Bohato si to vynahradili nedávno. Od pondelka do soboty odohrali set ôsmich pesničiek v Plaveckom Štvrtku pri Bratislave, ale najmä v osadách na východe. Vol. 2 zadarmo. Bez toho, aby koncerty avizovali na Facebooku. Informovali o nich, až keď ich odohrali. To aby sa vyhli prípadným stretom s náckami.

RozpoR v Podskale. Foto – Andrej Bán

RozpoR, ktorý vznikol v roku 1999, tvoria, ako inak, antifašisti. Majú to v hlavách jasné. Sú na strane Ukrajiny, bránia parky pred výrubom, píšu songy s postojom a nenechajú si ku..iť šou. To všetko je pre nich normálne. Nemyslia si, že sa ich hraním vyriešia problémy osád, na to sú tu iní. Posúvajú iba hranice a posielajú správu spoločnosti.

Filmár Dominik Jursa ich pred štyrmi roky s kolegom Edom Cíchom sprevádzal na turné, z čoho vznikol film. Po agresii Putina na Ukrajine natočil s RozpoRom (aj) pred ruskou ambasádou klip k piesni Víťazstvo. Mal by byť vonku v septembri.

Z textu ich Radikálnej ľudskosti: „Nebaviť sa s náckami, to je snáď normálne. / Nie je na tom nič extrémne či radikálne. / Brániť sa aj násilím, to je snáď normálne. / Nie je na tom nič extrémne či radikálne.“

Miestny súbor Gypsy Romani čhaja. Foto – Andrej Bán
RozpoR v osade Podskala. Foto – Andrej Bán
RozpoR v Podskale. Foto – Andrej Bán
RozpoR v osade Podskala. Foto – Andrej Bán

Trochu iný „folklór“

Na okraji bývalej robotníckej kolónie, dnes osady Podskala v Spišskej Novej Vsi, už netrpezlivo postáva hlúčik. Najmä tanečníčky a speváčky vo výrazne farebných sukniach. Miestny súbor Gypsy Romani čhaja, v preklade niečo ako rómsko-rómske dievčatá. Ešte netušia, že dnes to bude trochu iný „folklór“, ako sú zvyknuté.

Asi o pol štvrtej prichádza veľká biela dodávka. Na toto turné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie