Denník N

Generál Pavel: Zeman nikdy neprestal rozdeľovať spoločnosť, nechcem na neho nadväzovať

Petr Pavel. Foto - Gabriel Kuchta/Deník N
Petr Pavel. Foto – Gabriel Kuchta/Deník N

Prieskumy verejnej mienky radia štyri mesiace pred voľbami Petra Pavla k hlavným favoritom súboja o post českého prezidenta. „Kandidatúru nevnímam ako sebeckú snahu byť za každú cenu zvolený, ale aby v čele štátu bol niekto, kto reprezentuje hodnoty, s ktorými sa dokážem stotožniť,“ hovorí v rozhovore pre Deník N.

V utorok 6. septembra Petr Pavel v Prahe odštartoval prezidentskú kandidatúru, potom vyrazí obchádzať regióny, aby získal zostávajúci počet podpisov potrebných na účasť vo voľbách. Tých mu stále dosť chýba, sebadôvera, že to stihne, mu však nechýba.

Hoci sa oproti ostatným protikandidátom príliš nevymedzuje, za svojho hlavného protivníka označil populizmus. Ten podľa neho na českej politickej mape teraz zosobňuje hlavne Andrej Babiš a Tomio Okamura. Jeho hlavným protivníkom v prezidentskej voľbe môže byť práve šéf hnutia ANO, ktorý chce rozhodnutie oznámiť až na poslednú chvíľu.

Pán Pavel – je to pre vás prekvapujúce oslovenie? Častejšie asi počujete „pán generál“.

Je mi to úplne jedno. Generálom som stále, i keď som vo výslužbe. Kto ma chce oslovovať hodnosťou alebo iba menom, môže.

V kampani však s hodnosťou pracujete cielene, volajú sa tak vaše profily na sociálnych sieťach, webové stránky. Prečo ju stále využívate?

Je to svojím spôsobom brand (značka – pozn. red.), pod ktorým ma ľudia poznajú. Mnoho z nich mi spontánne hovorí generál, pretože sú na to zvyknutí, nič na tom nie je. Ja to od nikoho nevyžadujem a používame to skôr preto, že som takto známy.

Nie je to pre vás prekážka v prepnutí sa do civilnej pozície politika-kandidáta?

Nijako ma to neškatuľkuje v spôsobe uvažovania. Generálom som bol a asi ním do konca života zostanem. To však neznamená, že uvažujem vo vojenských kategóriách. I ako náčelník generálneho štábu som uvažoval omnoho viac v kategóriách politických než vojenských. A vo funkcii predsedu Vojenského výboru NATO jednoznačne prevažovali politické témy.

Nemám to teda tak, že preto, že mi niekto hovorí generál, budem mať neustále tendenciu veliť a vykonávať rozkazy. To nie.

Ste autoritatívny šéf tímu? 

Nie. Vždy som bol kooperatívny šéf. Je to dané tým, čo som robil. Začal som v špeciálnych jednotkách, ktoré majú malé tímy. Členovia sú závislí jeden od druhého, sú multifunkční. Každý musí mať niekoľko odborností, aby sa vzájomne zastúpili, rozhodnutie sa vždy tvorí kolektívne. Až potom veliteľ rozhodne a prijme zodpovednosť. Ale vždy tu ide o spoluprácu a komunikáciu.

Petr Pavel v decembri 2018 odišiel do civilu. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Čo keď to niekto vidí tak, že generál Pavel, to je ten človek vycvičený poslať ľudí do boja, z ktorého sa nemusia vrátiť? A nemá istotu, či je to predpoklad na civilnú rolu, v ktorej sa bude snažiť stmeľovať národ. 

Stmeľovanie je aj v armáde. Nejde tu len o vydávanie rozkazov. Ak budete dávať rozkazy, ktoré nemajú hlavu a pätu a s ktorými vaši podriadení nie sú stotožnení, nebude to fungovať.

Moja práca v NATO bola presne taká. Hoci som bol najvyššie postaveným vojakom v Aliancii, nikomu som nevelil. Nehovoril som 30 štátom, čo a ako budem robiť. Išlo o dosahovanie konsenzu a každý z tých štátov mal svojím spôsobom právo veta. Minimálne tie posledné tri roky som bol zvyknutý v uniforme viac rokovať než nariaďovať.

Poďme to previesť na konkrétnu situáciu. Zatiaľ čo sa rozprávame, neďaleko odtiaľto, na Václavskom námestí, sú desaťtisíce ľudí na protivládnej demonštrácii. Sú nahnevaní, niektorí sa boja. Ak by sa podobné akcie diali i za vás ako prezidenta, ako by ste sa k nim stavali? Nechali by ste to tak alebo by ste niečo urobili? 

Som presvedčený, že prezident musí za každú cenu komunikovať. A to aj s tými, ktorí so súčasným dianím práve nesúhlasia. Väčšina ľudí, ktorí teraz protestujú, je frustrovaná, často právom. Nemajú dostatok informácií a nevedia, čo sa vlastne deje, ako z toho von. A frustrácia sa prejavuje tým, že idú demonštrovať. Majú na to právo a je dobre, že ho majú.

Bohužiaľ, sú u nás politici, ktorí to zneužívajú a zámerne priostrujú spoločenskú atmosféru. Treba tých ľudí počúvať, veľa argumentov je relevantných. Vláda by mala vyvodiť sama pre seba poučenie, čo robí zle.

A čo robí zle?

Z môjho pohľadu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie