Denník N

Hegerova vláda je menšinová, SaS odchádza do opozície (+ krok po kroku, čo bude ďalej)

Igor Matovič, Eduard Heger a Roman Mikulec počas rokovania vlády. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič, Eduard Heger a Roman Mikulec počas rokovania vlády. Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič vylúčil, že by sa stal ministrom hospodárstva po Richardovi Sulíkovi, prezidentka by ho podľa neho nevymenovala. Sulík hovorí, že ak chce vláda rátať s hlasmi SaS aspoň pri niektorých zákonoch, nemá odvolávať ich šéfov výborov.

Vláda štvorkoalície sa končí, kabinet Eduarda Hegera bude pokračovať už len ako menšinový. Po ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi poslali svoje demisie do Prezidentského paláca aj zvyšní členovia vlády za SaS: ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Mená ich nástupcov sa verejnosť v pondelok nedozvedela, koaliční lídri hovoria iba to, že by na čelo štyroch ministerstiev mohli postaviť nepolitikov. Igor Matovič zároveň vylúčil, že on sa stane ministrom hospodárstva, o čom sa začalo špekulovať cez víkend.

„Dohodli sme sa predbežne, že to budú odborné nominácie,“ povedal Matovič v relácii Braňo Závodský Naživo na Rádiu Expres.

„Myslím si, že pani prezidentka, ktorá by mala byť nadstranícka, ale robí veľmi stranícku politiku, by ma nevymenovala za žiadneho ministra, takže takéto hry nebudeme skúšať. Akože Matovič by dal demisiu ako minister financií a potom by sa prišiel prosiť Čaputovej, aby ho vymenovala za ministra hospodárstva? Neurobila by to.“

Video: SaS oznamuje odchod do opozície

O náhradníkoch sa debatuje

Matovič povedal, že lídri OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí v nedeľu absolvovali trojhodinové stretnutie, na ktorom hovorili o nomináciách. „Rokujeme, keď bude dohoda, predstavíme,“ vyhlásil v Exprese.

Medzi možnými ministrami sa spomínal aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie