Denník N

Matovičova labilita destabilizuje krajinu

Foto - TASR
Foto – TASR

Autor je predsedom Maďarského fóra

Občania právom očakávali od vládnej koalície, ktorá vo voľbách 2020 získala ústavnú väčšinu, že bude stabilná. Vláda bude bojovať proti korupcii, klientelizmu, bude odborne riešiť problémy obyvateľov vlastnej krajiny.

Namiesto toho však občania dostali labilného Matoviča na čele nedemokratického OĽaNO. Celé politické zoskupenie OĽaNO je v rukách labilného človeka, ktorý má v strane v rukách všetku moc. OĽaNO preto môže chcieť iba to, čo jeho predseda.

Matovič však vyvoláva jednu vládnu krízu za druhou. Zdalo sa, že po výmene na poste premiéra, keď Matoviča nahradil Eduard Heger, nastane zmena. No s odstupom času sme zistili, že Heger je len bábkou v rukách samotného Matoviča. Ak by o tom mal niekto pochybnosti, tak si treba spomenúť, ako komunikoval a rokoval s koaličnými partnermi za posledné dva mesiace. Heger urobil iba to, čo vyhovovalo Matovičovi.

Skutočný premiér by mal vládnuť a hlavne by mal mať vlastný názor.

Labilita jedného človeka v našom prípade prispieva k destabilizácii celej krajiny. Vládna koalícia nerieši problémy obyvateľov, ale to, či sama existuje. Hrozba návratu tých, čo uniesli krajinu, sa stáva čoraz reálnejšou. Je to výsledok nestabilnej vlády a nedostatku odbornosti Matoviča a spol.

Moc treba nielen získať, ale musí sa s ňou aj správne naložiť.

OĽaNO na čele s Matovičom vyhralo voľby, poskladalo vládnu koalíciu, ktorá mala ústavnú väčšinu. A Matovič dnes už aj s Hegerom a ich OĽaNO sú tí, čo nedokázali udržať ani len parlamentnú väčšinu. Nie nadarmo sa hovorí, že sme tu mali vládu Dzurindu, Radičovej, Fica či teraz Matoviča a Hegera. V prvom rade teda premiér a predseda najsilnejšej vládnej strany sú tí hlavní zodpovední za jednotu vládnej koalície.

Určite aj Sulík a SaS majú svoj podiel viny na vzniknutej situácii, ale tú podstatnú časť majú Matovič s Hegerom. Vláda mesiace nerieši problémy, ktoré trápia občanov. Rieši iba to, či majú politici teplú stoličku a dokedy.

V čase krízy potrebujeme stabilnú a odbornú vládu. Treba povedať, že dnešná vláda taká nie je. Ak teda stratila koalícia väčšinu, mali by od toho odísť – a to tak ďaleko, ako sa len dá.

Nech je radšej úradnícka vláda a predčasné voľby.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie