Denník N

Návšteva Pussy Riot v Bratislave má dať aj odpoveď na otázku, čo dnes s ruskými umelcami

Pussy Riot počas performance Riot Days. Foto - Denis Sinyakov
Pussy Riot počas performance Riot Days. Foto – Denis Sinyakov

Bola to ich najslávnejšie vystúpenie, ale najskôr to tak vôbec nevyzeralo. Trvalo iba štyridsať sekúnd. Keď ruská skupina Pussy Riot vtrhla 21. februára 2012 k oltáru moskovského Chrámu Krista Spasiteľa vo farebných maskách a s hudobnými nástrojmi, ochranka ich rýchlo vytlačila. Ale stihli párkrát zaspievať „Matka božia, vyžeň Putina a staň sa feministkou!“ a celá akcia dostala zmysel po zverejnení videa na internete.

Bol to ukážkový príklad toho, čomu sa Pussy Riot venujú. Nazývajú to opozičné umenie, čiže politika s využitím umeleckých foriem. Reakcie na tento ich čin boli rýchle a tvrdé. Ruská polícia identifikovala a vypátrala členky skupiny a Nadežda Tolokonnikovová s Mášou Aľjochinovou napriek veľkým protestom celého sveta dostali „za chuligánstvo“ dva roky v trestaneckej kolónii.

Po prepustení naďalej pokračovali v aktivitách proti putinovskému režimu. Stáli za spustením nezávislého servera Mediazone a napísali o svojich akciách. Podľa knihy Aľjochinovej, ktorá mala názov Riot Days, vzniklo rovnomenné predstavenie kombinujúce hudbu, videoprojekcie z akcií skupiny a divadlo. Pussy Riot s ním precestovali veľa krajín, v lete 2018 prišli aj na Pohodu a tento týždeň budú opäť na Slovensku. Ale hoci ide o turné s názvom Riot Days, je to už iné predstavenie – aktualizované o ruskú agresiu voči Ukrajine, ktorá vypukla tri dni po 10. výročí performance Pussy Riot v moskovskom chráme.

Od vlani bola Aľjochinová uväznená šesťkrát, vždy za vykonštruované obvinenia zamerané na potlačenie jej politického aktivizmu. V apríli tohto roka sa režim rozhodol pritvrdiť v snahe potlačiť akúkoľvek kritiku vojny na Ukrajine. Úrady jej oznámili, že domáce väzenie sa zmení na 21 dní v trestaneckej kolónii. Rozhodla sa, že je čas opustiť Rusko a prezliekla sa za potravinového kuriéra, aby sa vyhla polícii, ktorá sledovala byt, kde bývala. Nechala tam mobil ako návnadu, aby sa vyhla tomu, že ju vystopujú. Kamarát ju odviezol na hranice s Bieloruskom, odkiaľ sa jej podarilo dostať za týždeň do Litvy. A v máji sa rozhodla vyraziť s Pussy Riot opäť na turné.

„Keď sme dostali ponuku urobiť ich koncert, rozhodli sme sa do toho ísť,“ hovorí hudobný dramaturg bratislavskej Novej Cvernovky Matwe Kaščák. Ukázalo sa však, že namiesto jedného večera naplánovaného na stredu 7. septembra musia urobiť ešte jeden. Bude o deň skôr, v utorok. Ako diskusia s názvom Čo s ruskými umelcami.

„Vojna priniesla aj morálne dilemy a toto je jedna z nich. Nerobíme to skoro nikdy

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie