Denník N

Očkovanie vakcínou proti omikronu sa začne v polovici septembra. Čo o nej vieme? (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Európska lieková agentúra (EMA) minulý týždeň schválila dve vakcíny proti covidu prispôsobené na variant omikron. Do konca týždňa by ich mali začať distribuovať aj na Slovensko. Denník N pripravil odpovede na časté otázky o nových vakcínach.

Aké vakcíny EMA schválila?

Dve novo schválené vakcíny sú upravené verzie pôvodných vakcín proti covidu od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna. Majú zabezpečiť lepšiu ochranu proti variantu omikron BA. 1. Schválili ich aj Americká lieková agentúra a Britská lieková agentúra.

EMA vo svojej správe píše: „Vakcíny sú aktualizované, aby lepšie zodpovedali cirkulujúcim variantom SARS-CoV-2. Upravené vakcíny môžu rozšíriť ochranu proti rôznym variantom, a preto sa očakáva, že pomôžu udržať optimálnu ochranu proti covidu-19, aj napriek tomu, že vírus sa vyvíja.” Momentálne na Slovensku aj v iných krajinách Európy prevládajú už novšie subvarianty variantu omikron. Na Slovensku je to subvariant omikronu BA.5.

Kedy by mali byť na Slovensku?

Prvé modifikované vakcíny by mali prísť na Slovensko koncom tohto týždňa, tvrdí ministerstvo zdravotníctva. Podľa rezortu však bude potrebné nastaviť všetky procesy, ktoré súvisia s očkovaním. „S jeho začiatkom (očkovania) počítame v polovici septembra,“ dodáva ministerstvo. Vakcíny od oboch spoločností sa na Slovensko budú dovážať postupne. Zatiaľ nevieme, koľko dávok vakcín príde v priebehu septembra.

Pre koho budú určené?

EMA schválila obe vakcíny upravené na omikron pre ľudí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie