Denník N

V gigantických katakombách bojovali partizáni proti nacistom, teraz chránia Odesu pred Rusmi (reportáž z podzemia)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktivisti zmenili gigantický podzemný labyrint na bezpečný úkryt pred ruským raketami. Prežili by aj atómový útok, zatúlať sa v nich je však nebezpečné.

Medzi domčekmi v jednom z nespočetných odeských dvorov sú nenápadné kovové dvere. Za nimi je malá pivnica a v nej dlhé schodisko, ktoré vedie do podzemného labyrintu.

Údajne je takých vstupov v kľúčovom ukrajinskom prístave pri Čiernom mori okolo tisíc.

S čelovkou na hlave opatrne zostupujeme po malých schodoch do hĺbky 19 metrov. Dolu je vlhko a tma. Oproti 30-stupňovej horúčave na povrchu je tu príjemný chlad – trinásť stupňov.

Katakomby sú v hĺbke 19 metrov pod zemou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ocitli sme sa v rozsiahlych katakombách Odesy, ktoré sú často označované za najväčší podzemný mestský komplex na svete. Odhaduje sa, že sú dlhé vyše 2-tisíc kilometrov.

Odeský labyrint

Labyrintom, kde je veľmi ľahké zablúdiť, nás sprevádza jeden z miestnych aktivistov Alex. „Každý rok sa tu niekto stratí. Len tak sa tu túlať bez vody, riadneho oblečenia a hlavne svetla môže byť naozaj nebezpečné,“ rozpráva.

Dobové fľaše priniesli sprievodcovia. Turisti však z Odesy zmizli. Foto N – Tomáš Benedikovič

Pred rokom sa v podzemných chodbách našli pozostatky muža. Stále na nich bola mikina a nohavice a vedľa „zariadenie na používanie drog”, ako vtedy písali ukrajinské médiá.

Do slávnych katakomb, ktorých chodby ako krtkovia vyryli robotníci za cárskych čias, prvý raz zavítal Alex ešte v ére Sovietskeho zväzu. „Mal som jedenásť. Vzal som si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie