Denník N

Odomykáme rozhovor s Rusom, ktorý zaskočil slovenských konšpirátorov: Nečakal som, že je u vás Putin taký obľúbený

Filipp Sedov žije na Slovensku štyri roky. Do Ruska sa za súčasných okolností vracať nechce. Foto N - Tomáš Benedikovič
Filipp Sedov žije na Slovensku štyri roky. Do Ruska sa za súčasných okolností vracať nechce. Foto N – Tomáš Benedikovič

Odomykáme rozhovor s Filippom Sedovom, ktorý sa koncom leta dostal pred Národnou radou do polemiky so skupinou svojráznych fanúšikov Vladimira Putina a konšpiračných teórií, ktorá si hovorí Občiansky tribunál. Do zapnutých kamier im vysvetľoval, že v Rusku vládne diktátor.

Chceme, aby sa o jeho názoroch na Rusko a Slovensko dozvedelo čo najviac ľudí. Preto zároveň pripravujeme sériu besied s Filippom Sedovom na slovenských školách. Na ich organizáciu môžete prispieť aj vy – čím viac sa vyzbiera, tým viac stretnutí so študentmi po celom Slovensku prebehne.

Konfrontácia s takzvaným Občianskym tribunálom bola spontánna, hovorí Filipp Sedov. Videl fanúšikov Putina, ako si robia videoprenos, tak sa rozhodol povedať im svoj názor. Skupinka však tento rozhovor rýchlo ukončila – kritické slová od etnického Rusa nečakali. Video však už bolo na Facebooku, kde sa stalo veľmi populárnym. Len na stránke slovenskej polície, ktorá ho o deň neskôr zdieľala, malo skoro pol milióna videní.

Tridsaťročný Sedov pochádza z ruského Jaroslavľa, na Slovensku žije štyri roky. Denníku N porozprával svoj príbeh aj o ďalších zážitkoch so Slovákmi, ktorí na rozdiel od neho sympatizujú s Vladimirom Putinom.

Sledujete slovenskú politiku?

Mám základný prehľad. Viem, kto je prezidentka, viem, kto sú ministri, viem, že opozícia by rada dosiahla predčasné voľby.

Aký z nej máte dojem?

Stále ju porovnávam s politikou v Rusku, kde som prežil väčšinu života. Na vašom politickom systéme oceňujem to najdôležitejšie: že máte demokraciu. Jej nevýhodou je, že aj zlí ľudia sa môžu dostať k moci, ale to nie je chyba demokracie. Tento scenár ani nie je nevyhnutný. Na Slovensku totiž prebiehajú slobodné voľby a nemôžete vopred vedieť, ako dopadnú. V Rusku je o výsledku rozhodnuté dopredu.

Časť ľudí dnes píše, že Slovensko sa rúti do katastrofy a je lepšie odtiaľto čo najskôr odísť. Aj známy bloger Samo Marec nedávno napísal text o tom, prečo premýšľa nad odchodom zo Slovenska. Vy takéto pocity nemáte?

Ja som si trochu naštudoval slovenské dejiny a mám pocit, že to u vás stále ide smerom hore. Máte demokraciu, vstúpili ste do Európskej únie, HDP vám dlhodobo rastie, hoci by určite mohol rásť aj viac. Za posledných sto rokov urobila vaša krajina neuveriteľný pokrok. Dokonca by som povedal, že v niektorých čiastkových veciach ste na tom lepšie ako západná Európa.

V čom?

Mám pocit, že na Západe sa to už preháňa s 

Hoaxy a propaganda

Rozhovory

Rusi na Slovensku

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Slovensko

Teraz najčítanejšie