Denník N

Deti sa vracajú do škôl, kým učitelia odchádzajú. Riaditelia si už nemôžu vyberať a sú radi, keď niekto zareaguje na inzerát

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Matematikára zastupuje učiteľ biológie, deti na prvom stupni učí družinárka. Školy plátajú rastúci nedostatok učiteľov.

Riaditeľ bratislavskej základnej školy Pankúchova trávil týždeň pred začiatkom školského roka pracovnými pohovormi. Len tri dni pred prvým školským dňom stihol prijať novú učiteľku výtvarnej výchovy, po dvoch mesiacoch sa mu podarilo nájsť aj nového matematikára.

Väčší problém má pri anglickom jazyku. Naraz mu odišli až tri učiteľky angličtiny a náhradu sa mu zatiaľ zohnať nepodarilo. Od septembra sa tak časť žiakov už nebude učiť anglický jazyk v menších skupinách, kde môžu lepšie konverzovať v cudzom jazyku.

Podobne náročné augustové týždne mal aj riaditeľ základnej školy na druhej strane Slovenska pod Tatrami v obci Lomnička. Učiteľ matematiky mu tesne pred koncom prázdnin oznámil, že si našiel prácu v zahraničí. Odchádza, lebo si tam zarobí ďaleko viac. Náhradu zatiaľ nenašiel, žiakov tak bude učiť časť hodín učiteľ biológie. Ten síce z predmetov nemá štátnicu, ale na vysokej škole mal aj matematické vzdelanie.

Mnohé deti nastúpili v pondelok do škôl, kde ich niektoré predmety nemá kto učiť. Víkend pred prvým školským dňom zverejnil portál Edujobs až 870 inzerátov na pozíciu učiteľa. Riaditelia zháňajú najmä matematikárov, fyzikárov či angličtinárov, ale aj učiteľov prvého stupňa.

Učiteľ má rozostavaný dom a tri pôžičky, musí ísť zarobiť do zahraničia

Učiteľ z Lomničky aj angličtinárka z Bratislavy odišli zo školstva z rovnakého dôvodu – z nízkeho platu už nedokázali uživiť svoju rodinu.

Už neplatí, že problém vyžiť z nízkeho platu majú iba učitelia v Bratislave, keďže náklady na život stúpajú na celom Slovensku. Učiteľ z Lomničky bude pracovať ako šofér, aby si zarobil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Protesty učiteľov

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie