Denník N

V nástenných maľbách znázorňujú pedofíliu v cirkvi po vojnu na Ukrajine. Mexickí umelci oživili tradíciu muralizmu

Nástenná maľba mexického umelca a muralistu Jesúsa Rodrígueza Arévalu a jeho kolegov muralistov zo Školy muralizmu Siqueiros. Foto - archív JRA
Nástenná maľba mexického umelca a muralistu Jesúsa Rodrígueza Arévalu a jeho kolegov muralistov zo Školy muralizmu Siqueiros. Foto – archív JRA

Je to ako vziať si mikrofón a rozprávať tak, aby ťa ľudia počúvali, povedal pre Denník N muralista Jesús Rodríguez Arévalo.

Kultúra Mexika a jeho pôvodných obyvateľov bola dlho potláčaná. Po troch storočiach španielskej kolonizácie sa na čelo krajiny na prelome 19. a 20. storočia dostal diktátor Porfirio Díaz, ktorý v tom pokračoval.

Prekážalo mu všetko pôvodné, prehispánske a chcel, aby sa Mexiko podobalo na Európu. Jeho vláda dokonca vysielala umelcov študovať do zahraničia, aby sa „europeizovali“.

Lenže umelci si rozvoj svojej krajiny predstavovali inak.

Díazova vláda padla po vypuknutí mexickej revolúcie v roku 1910, a práve umelci boli tí, ktorí politickému hnutiu dodali kultúrny rozmer. Vzniklo muralismo, hnutie, ktorého členovia maľovali politické odkazy, stvárňovali spoločenskú kritiku a oslavovali prehispánske Mexiko na nástenných maľbách prístupných širokej verejnosti.

„A to robíme aj dnes,“ hovorí pre Denník N muralista a mexický umelec Jesús Rodríguez Arévalo, ktorý spolu s kolegami v Škole muralizmu Siqueiros cestuje po Mexiku a pýta sa ľudí v obciach, čo ich trápi a čo by chceli mať namaľované na stenách. A potom to namaľuje.

Nástenná maľba mexického umelca a muralistu Jesúsa Rodrígueza Arévala. Foto – archív JRA

Osveta prostredníctvom umenia

Mexická revolúcia sa natiahla a konflikty trvali viac ako desať rokov, po ktorých sa prezidentom stal Álvaro Obregón, bývalý farmár, vdovec s dvomi malými deťmi, ktorý sa počas revolúcie vypracoval na generála. Za tajomníka verejného vzdelávania vymenoval Josého Vasconcelosa. Ten však zistil, že 90 percent populácie nevie čítať.

A tak to skúsil cez umenie.

Osvetu prostredníctvom nástenných malieb na objednávky vlády robili viacerí umelci, ale najznámejší sú Los Tres Grandes, Traja veľkí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie