Denník N

Sulík dráždi trojkoalíciu predstavou o spolupráci v parlamente: ich zákony chce podporiť, ak prejdú návrhy SaS

Eduard Heger a Richard Sulík. Foto - TASR
Eduard Heger a Richard Sulík. Foto – TASR

Požiadavku predsedu SaS, aby strane zostali šéfovia parlamentných výborov a post podpredsedu parlamentu, v koalícii zatiaľ nepreberali, no niektorí ju nepovažujú za férovú.

O týždeň, teda v utorok 13. septembra, sa začína riadna schôdza Národnej rady, ktorá preverí schopnosť menšinovej vlády Eduarda Hegera ako-tak presadzovať svoje návrhy. Postupne sa vyjasňuje, ako by mohla vyzerať spolupráca trojkoalície s poslancami SaS, ktorí prešli do opozície.

Už teraz je zrejmé, že to nebude jednoduché. Predstavy OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí na jednej strane a SaS na druhej sa líšia. Kým premiér Eduard Heger a predseda OĽaNO Igor Matovič očakávajú, že klub SaS bude hlasovať za návrhy, ktoré vychádzajú z programového vyhlásenia vlády, Richard Sulík hovorí o princípe „niečo za niečo“.

Predseda SaS navyše podráždil časť koaličných politikov vetou, že ak chcú vôbec rátať s podporou poslancov SaS pre niektoré zákony, „mali by nechať pekne na pokoji“ súčasné obsadenie predsedov parlamentných výborov. Teda neodvolávať tých, ktorých nominovala SaS.

Sulík navyše žiada post podpredsedu parlamentu pre Martina Klusa, ktorý sa do Národnej rady vráti z funkcie štátneho tajomníka na ministerstve zahraničných vecí. A aby bola situácia ešte komplikovanejšia, klub SaS sa v utorok dohodol, že všetkých 21 jeho členov podporí odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií, ak taký návrh do parlamentu predložia Smer či Hlas.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Vy nám, my vám

Igor Matovič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie