Denník N

Za slobodou! Ale kade?

Foto - TASR
Foto – TASR

Za slobodu bude treba veľmi bojovať, len si treba dať veľký pozor ako, proti komu a s kým.

Mečiar, nefunkčné inštitúcie, korupcia – ohrození slobody bolo od Novembra dosť. Porážka komunizmu a HZDS, reformy či náprava justície však mali jednu výhodu: boli (a sú) to síce ťažko dosiahnuteľné, ale jasné ciele. Dnes je situácia výnimočná v tom, koľko hrozieb a ich riešení sa vzájomne vylučuje. Zhrňme si, pred čím všetkým sa treba mať napozore:

– Štáty nás nedokážu ochrániť pred terorizmom. Ak sa nič podobné ako parížske útoky nebude opakovať, život sa rýchlo vráti do normálu. Ďalšie násilie a strach by však mohli mať zničujúce následky.

– Štáty nás pred terorizmom začnú chrániť až moc. Predstava, že ikskrát zneužitá a nekontrolovaná SIS dostane dodatočné právomoci, je desivá. Od únosu prezidentovho syna a údajného obchodovania s Gorilou neubehlo veľa času.

– Únia sa rozpadne, lebo nebude vedieť postupovať jednotne. Ak nebude zahraničná politika, spravodajská činnosť, ochrana hraníc a policajná práca zladená, s konfliktmi za hranicami Európy, migráciou a násilnými útokmi sa vysporiadame len ťažko.

– Únia sa rozpadne, lebo tlak na zjednocovanie bude príliš silný. Keďže Slovensko nedokáže súhlasiť ani len s prijatím pár sto utečencov a s Bruselom sa ideme skôr súdiť než zbližovať, na prehlbovanie spolupráce to veľmi nevyzerá. A každý ďalší pokus može konflikt len prehlbovať.

– Rusko sa nepodarí zapojiť do boja proti Islamskému štátu. Operácia zlyhá a boje budú plodiť ďalších utečencov a teroristov.

– Rusko sa do boja podarí zapojiť. A zabudne sa na Ukrajinu, ktorá je už dnes zatlačená do úzadia. Bude totiž ťažké mať Putina za partnera aj nepriateľa zároveň.

– Tradiční politici si neudržia svoju pozíciu. Postupne ich nahradia extrémisti, ktorí nenávidia výdobytky Novembra, Úniu aj NATO.

– Tradiční politici si udržia svoju pozíciu. A bude pokračovať vlna protiutečeneckého populizmu a neschopnosť vysporiadať sa s oligarchami či úplatkárstvom.

Úplne zjavne dnes platí, že za slobodu bude treba veľmi bojovať. Len si treba dať veľký pozor ako, proti komu a s kým.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie