Denník N

Táto vláda nezvláda riešiť energetickú krízu, následky pocítime čoskoro

Autor je poslanec Európskeho parlamentu a podpredseda Progresívneho Slovenska

Zatiaľ čo iné vlády venujú už mesiace plnú pozornosť riešeniu energetickej krízy, tá naša sa mesiace sústredila predovšetkým na seba. Problém by to bol aj v omnoho lepších časoch, v súčasnosti je to doslova hazardovanie so životmi miliónov ľudí.

Je logické, že keď riešite väčšinu času seba, na iné problémy neostáva dosť pozornosti, energie a času. Výsledok vidno už teraz, hlavne, keď si porovnáme výkon našej a iných európskych vlád.

Španielsko a Portugalsko dohodli s komisiou zastropovanie ceny plynu na výrobu elektriny. Okrem akcelerácie už aj tak masívne rozbehnutého rozvoja zelenej energie organizujú národnú kampaň na podporu úspor. Diverzifikovali dovoz plynu. Nemecká vláda prišla už s tretím balíkom pomoci ľuďom a firmám, ktorí zápasia s rastúcimi cenami energií. 65 miliárd eur bude smerovať napríklad na predĺženie výrazných zliav cien hromadnej dopravy, ktorá mala medzi ľuďmi veľkú podporu. Súčasťou balíka je aj finančná pomoc dôchodcom a študentom. Nehovoriac o dlhodobej kampani a ponúkaní funkčných rád ľuďom a firmám o tom, ako môžu šetriť a investovať do zelenej energie a zbavenia sa závislosti na plyne.

Vo výpočte krajín môžeme ísť ďalej. Nie, nikto nemá magické riešenie zo dňa na deň, ale zodpovední hľadajú jednak okamžitú pomoc, ale pracujú aj na urýchlenom zbavení sa závislosti na fosílnom plyne ako takom. Na Slovensku však máme zjavne iné priority. Na škodu nás všetkých.

Čas, ktorý Richard Sulík, Igor Matovič a Eduard Heger strávili verejným naťahovaním, prestrelkami a obviňovaním, mohli a mali stráviť intenzívnou prácou na probléme s energiami. Výsledkom je, že hoci vláda prišla s nejakým návrhom na poslednú chvíľu, nie je ani zďaleka pripravený na realizáciu. Po tom, ako Sulík s Matovičom spoločne verejnosti na jar tvrdili, že všetko je v poriadku a Slovensko nemá problém, dnes sa ukazuje, že opak je pravdou. A tak máme namiesto riešení uvádzaných do praxe len návrhy, ktoré ešte len bude prerokovávať vláda a parlament. A to nehovorím o neexistencii jasnej pozície smerom k partnerom v EÚ. Lebo skutočné riešenie trhu s energiami musí byť celoeurópske. Tam, kde aktívne vlády navrhujú a diskutujú, slovenská vláda sedí bokom.

To všetko v situácii, keď každý deň rozhoduje. Do zimy nám ostávajú už len krátke mesiace.

Pritom by stačilo tak málo a mohli by sme situácii čeliť omnoho lepšie pripravení. Od minulého leta bolo jasné, že Putin začal používať plyn ako zbraň, a od 24. februára to musí byť jasné aj tým najzaslepenejším. Naša vláda napriek upozorneniam a výzvam odborníkov aj autora tohto článku ubezpečovala verejnosť, že všetko je v poriadku. No nie je.

Kde je aktívna práca s priemyslom pri urýchlenom zvyšovaní energetickej efektívnosti? Kde je kampaň smerom k verejnosti? Kde sú peniaze z Envirofondu, ktoré mohli ohrozeným domácnostiam a malým a stredným firmám už toto leto pomôcť ušetriť, a tak znížiť náklady? Na Slovensku sa dobiehanie zameškaného prezentovalo ako super agilná reakcia. Hovorím o jarnom energetickom balíčku, ktorý je vlastne prevzatím EÚ legislatívy, ktoré sme mali spraviť do leta 2021.

Potrebujeme vládu, ktorá ukáže jasné líderstvo. Aktívne sa zapojí do práce na oddelení ceny elektriny od ceny plynu a prispeje k novému, pre ľudí aj planétu udržateľnému, nastaveniu trhu s elektrinou. Nie vyhláseniami o znárodnení, ako to predviedol predseda parlamentu. Vládu, ktorá pripraví jasný plán detoxu od fosílnych palív. Pretože bez neho nielen zostaneme hračkou v rukách tretích krajín, ale ani nedosiahneme klimatickú neutralitu. Vládu, ktorá sa pozrie na nadmerné zisky niektorých firiem profitujúcich zo súčasnej situácie. Spolu s európskymi partnermi, aby sme podchytili aj tie nadnárodné.

Jedným z ponúkaných riešení na európskej úrovni je oddelenie cien plynu od cien elektriny (čo navrhujeme aj my v PS). Pretože práve to momentálne spôsobuje ich extrémne vysoké hodnoty. Za súčasné vysoké ceny elektriny môže naša závislosť od fosílneho plynu, keďže cena elektriny sa na akciových trhoch odvíja od najvyššej ceny zo všetkých foriem výroby. A tou je momentálne práve plyn (za čo môžeme poďakovať ruskému diktátorovi Putinovi).

Ukážkou toho, že by to mohlo byť efektívne riešenie adresujúce nadmerné zisky niektorých firiem a rozsiahle špekulácie na trhu, je pokles ceny elektriny v momente, keď sa začalo hovoriť o celoeurópskych reguláciách.

Veľa opatrení je potrebných a možných spraviť aj na domácej pôde. Vláda musí okamžite predstaviť konkrétne a jasné opatrenia na úspory energií. V iných krajinách vlády s občanmi intenzívne komunikujú, ako šetriť, naša je v tejto oblasti ticho. Už mesiace tu mala byť rozsiahla vysvetľujúca kampaň, ktorá by ľuďom pomohla. My sme mesiace počúvali, ako sa s kým nedá vládnuť.

Ďalším krokom musí byť presmerovanie peňazí z Envirofondu priamo ľuďom, napríklad tak, ako to navrhujem pri klimatickom šeku. Mnoho ľudí sa ocitne vo veľkých finančných problémoch a my im jednoducho musíme pomôcť. Peniaze od znečisťovateľov sa musia dostať k tým, ktorí ich potrebujú.

V neposlednom rade sa musíme začať urýchlene zbavovať závislosti na fosílnom plyne. Táto vláda však nemá plán, ako na to (a možno ani nechápe, prečo je to potrebné). Sústredila sa na len nákup plynu, čo nie je dobré riešenie, pretože fosílny zemný plyn je stále drahší a drahší (a ako som písal, je to zbraň v Putinových rukách, nehovoriac o klimatických následkoch, ktorých slabú predohru sme si zažili toto leto).

Urgentne potrebujeme od vlády počuť, ako pomôže domácnostiam a malým a stredným podnikom so znižovaním spotreby fosílneho zemného plynu energetickou efektívnosťou a zelenými energiami.

Stropovanie cien, nákup plynu z iných krajín a ďalšie dočasné opatrenia náš problém s energiami a drahým a geopoliticky nebezpečným plynom nevyrieši, respektíve ho vyrieši len čiastočne. Skutočným riešením je prechod na zelenú energiu a zvyšovanie energetickej efektívnosti.

Naša energetická politika potrebuje zásadnú zmenu, ktorá nám pomôže zvládnuť ako súčasnú energetickú, geopolitickú, tak aj klimatickú krízu. Obávam sa však, že ponúknuť dobré riešenia nebude v silách tejto rozpadávajúcej sa vlády.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie