Denník N

Liz Trussová nemôže uniknúť dedičstvu Borisa Johnsona

Britská kráľovná Alžbeta II. a Liz Trussová. Foto - TASR/AP
Britská kráľovná Alžbeta II. a Liz Trussová. Foto – TASR/AP

Bývalý premiér zmenil britskú politiku, ale svojej nástupkyni zanechal množstvo problémov.

Autorka je komentátorka Bloomberg Opinion

Aj keď členovia Konzervatívnej strany v pondelok zvolili za svoju novú líderku Liz Trussovú, nostalgia za Borisom Johnsonom je stále hmatateľná – aj u samotného Borisa Johnsona. Vo svojom záverečnom prejave z Downing Street v utorok ráno sa Johnson oprel do tých, ktorí „zmenili pravidlá uprostred zápasu“, aby prešiel k svojim najväčším premiérskym hitom od brexitu po vakcináciu.

Vráti sa ešte?

Špekuluje sa, že podobne ako jeho hrdina Winston Churchill, aj Johnson sa jedného dňa môže vrátiť z divočiny. Nič také nevylúčil, keď sa porovnával (pretože k antickým odkazom nemal nikdy ďaleko) s Cincinnatom, cnostným rímskym konzulom, ktorý sa z úradu vrátil k svojmu pluhu, ale nakoniec ho povolali do služby aj druhýkrát.

Ale aj keď Johnson už nikdy nebude viesť svoju stranu a sľúbil, že novú vládu plne podporí, len málokto pochybuje, že bude aj naďalej vrhať dlhý tieň. To, ako bude hodnotiť jeho historické, často búrlivé účinkovanie vo funkcii, zadefinuje Konzervatívnu stranu a konzervativizmus v post-
Johnsonovej ére.

Pre svojich nasledovníkov (a Johnson nemá ani tak priaznivcov ako obdivovateľov) je záchrancom, ktorý dokončil brexit, a Houdinim, ktorý vykúzlil úplne novú volebnú koalíciu v tej časti krajiny, ktorá 70 rokov volila labouristov. Podľa kritikov to bol bezohľadný šofér, ktorý zámerne prerazil zvodidlá a vyviedol krajinu z EÚ.

Jeho priaznivcom môže byť ľúto, že vedie chaotický osobný život, má chaotický spôsob práce a sklon hovoriť čokoľvek, čo mu práve napadne. Napriek tomu v ňom vidia jedinečnú politickú myseľ – inštinktívne charizmatickú, súťaživú, kreatívnu – a politika, ktorý sa poučil z troch rokov vo funkcii premiéra a mohol by byť schopný návratu alebo aspoň mať slovo v otázke budúcnosti strany. Argumentujú tým, že urobil správne veľké veci, ale nedokázal sa obklopiť správnymi ľuďmi a dovolil, aby ho množstvo chýb, vrátane zvyšovania daní, odklonilo zo správneho smeru.

Dobrý začiatok, zlý koniec

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Veľká Británia a brexit

Komentáre

Teraz najčítanejšie