Denník N

Orosová, ktorá zastupuje tretinu ambulancií: Je reálne, že pacienti sa v januári nedostanú k špecialistom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jaroslava Orosová riadi Zväz ambulantných poskytovateľov, ktorý pri rokovaniach s poisťovňami zastupuje zhruba tretinu ambulancií špecialistov aj všeobecných lekárov. Budúci rok budú ambulancie žiadať o polovicu viac peňazí, inak zmluvy nepodpíšu.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jaroslava Orosová má imunologickú a alergiologickú ambulanciu v Bratislave. Termíny vie teraz dať novým pacientom až o pol roka. A objednávanie ďalších pacientov už stopla. Zároveň je riaditeľkou Zväzu ambulantných poskytovateľov. Kritická situácia je podľa nej v asi všetkých špecializáciách.

V rozhovore hovorí o tom, prečo majú ambulancie málo peňazí,

  • že na nich vláda zabúda,
  • koľko peňazí zarobia a ako im platia za výkony,
  • že aj keď chceli, minister zdravotníctva sa s nimi doteraz nestretol.

Keď pred pár týždňami dostali lekári a sestry ponuky na vyššie platy, ambulancií sa to netýkalo. Zabúda na vás vláda pri zvyšovaní platov?

Áno, vláda momentálne rokuje len s nemocničnými lekármi. Napriek našim snahám o diskusiu ambulantný sektor upadol do zabudnutia. Je pre mňa záhada, prečo to tak je, celý zdravotný systém stojí na nemocničnej aj ambulantnej zdravotnej starostlivosti. Vítame snahu vlády rokovať s nemocničnými lekármi, ale ak nájde zdroje len pre nemocničný sektor, pre ambulancie to bude likvidačné. Ambulancie majú obrovský nárast nákladov a už teraz sú podfinancované. Ak sa vláda nezačne zaoberať aj ambulanciami, ambulantný sektor sa zrúti.

Čo znamená, keď hovoríte, že je to likvidačné? Budú sa zatvárať ambulancie a dostupnosť bude ešte horšia ako dnes?

Presne. Dostupnosť ambulantnej starostlivosti je už dnes veľmi zlá. Oveľa horšia, ako pripúšťajú vláda a poisťovne. Pacienti sa nevedia dostať k lekárovi, týka sa to najmä špecializovaných ambulancií, ale aj všeobecných ambulancií je nedostatok. Sú regióny, kde úplne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Slovensko, Zdravie

Teraz najčítanejšie